fbpx

A legveszélyesebb betegségek – 1. rész

Íróasztalon egy orvosi dokumentum, sztetoszkóp és toll.

A világon léteznek olyan halálos betegségek, amelyek a megfelelő életmóddal megelőzhetők lennének. Ilyen például a stroke vagy a szívinfarktus. A rendszeres szűrővizsgálatok, a panaszokra és a tünetekre való odafigyelés igenis lehetővé teszi, hogy megelőzzük és akár visszafordítsuk ezeket a betegségeket.

Az egyik vezető halálok szerte a világon nem más, mint a koszorúér-betegség. Ez a betegség azért fordul elő, mert beszűkülnek az erek és jelentősen lecsökken a vér áramlásának képessége. A koszorúér-betegség kialakulásában nagy szerepe van a magas vérnyomásnak, a magas koleszterinszintnek, a dohányzásnak, a cukorbetegségnek, a túlsúlynak és a családi halmozódásnak. Nagyon lényeges a szív egészségének fenntartása. Ezt elérhetjük, ha rendszeresen mozgunk, ha fenntartjuk az ideális testsúlyunkat, ha egészségesen táplálkozunk, ha nem dohányzunk, és csak mértékkel fogyasztunk alkoholt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A világon a vezető betegségek közé tartoznak az alsó légúti és a tüdőt érintő fertőzések. Ennek oka a tuberkulózis, az influenza, a hörghurut vagy a tüdőgyulladás. A kockázati tényezők közé tartozik a levegő szennyezettsége, az influenza, a dohányzás, az asztma vagy a gyenge immunrendszer. A fertőzések elkerülése érdekében próbáljunk a megfázásos-influenzás időszakokban otthon maradni és fokozottan ügyelni – nemcsak influenzaszezonban, hanem mindig – a rendszeres kézmosásra és fertőtlenítésre. Habár ez utóbbit se vigyük túlzásba, hiszen a túlzott higiénia is oka lehet annak, ha hamar elkapunk különféle fertőző betegségeket.

A légzőszervet érintő rákos megbetegedések is nagyon gyakoriak világszerte. Ide tartozik a légcsőrák, a hörgőrák, a gégerák és a tüdőrák. Az egyik legfőbb okozója ezeknek a betegségeknek nem más, mint a dohányzás, de a környezeti szennyezőanyagok, például a légszennyezettség is oka lehet a kialakulásának.

A cirrózis nem más, mint a máj megbetegedése, károsodása. A kialakulásában nagy szerepe van a mértéktelen alkoholfogyasztásnak, a zsírmájbetegségnek és a krónikus vírusos hepatitisznek. Ezeket a betegségeket elkerülhetjük, ha csak mértékkel fogyasztunk alkoholt. Az alkoholmentes zsírmájbetegség elkerülésében pedig a segítségünkre lehet, ha helyesen étkezünk, azaz sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, illetve az alacsony cukortartalmú és az alacsony zsírtartalmú ételeket részesítjük előnyben.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük