Gyorsúszó férfi az úszómedencében.

Azt már régóta tudjuk, hogy a mozgáshiány nem elhanyagolható kockázati tényező a szívkoszorúér-betegségek és a magas vérnyomás szempontjából. Új tanulmányok viszont alátámasztják, hogy a rendszeres sport nemcsak a magas vérnyomás kialakulását akadályozhatja meg, hanem a már meglévő magas vérnyomást is bizonyítottan csökkenti. Az, hogy milyen mértékben csökkenthető a vérnyomás értéke, természetesen a betegek egyéni kórképétől függ. Átlagosan azonban 5-10 Hgmm-es csökkenés elérése a reális.

Mielőtt azonban az eddig inkább inaktív érintettek máról holnapra meg akarnák változtatni az életüket a fittség érdekében, mindenképp kérjék ki szakember tanácsát. Fontos ugyanis, hogy a vérnyomásértékek figyelembevételével a beteg egyéni terhelhetőségét teszteljék. Csak így biztosítható, hogy a sport valóban csökkentse a magas vérnyomást, ahelyett, hogy a túlzott erőkifejtés révén még inkább felemelné azt. Egy terheléses EKG megfelelő információt adhat erről.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A magas vérnyomással rendelkezők számára ajánlott sportágak a nordic walking, a futás, a kerékpározás, a túrázás vagy az úszás. Tehát minden olyan sportág, amely mérsékelt, de állandó állóképességet feltételez. Kerülendők ellenben azok a sportágak, amelyek magas és rendszertelen terheléssel járnak, és/vagy emocionálisan megerőltetők. Meditatív és relaxációs célokra hasznosak a speciális jógagyakorlatok és a pilates elemei. Elvileg a magas vérnyomással rendelkezőknek ugyanis nyugodt légzéstechnikát kell alkalmazniuk.

Akit megnyugtatnak a további óvintézkedések, az szakértő edzőkkel és fizioterapeutákkal felügyeltetheti az edzéseit. Ez a felügyelet hasznos lehet a kezdő sportolók számára, de a későbbi edzéstervekhez nem muszáj igénybe venni, főleg hogy hosszú távon természetesen költséges lehet.

A hetente 3-4 edzéssel járó rendszeres sportolás a leghatékonyabb, hogy a magas vérnyomást lehetőleg gyorsan csökkentsük, de általánosan érvényes: jobb egyszer, mint egyszer sem!

Ehhez a cikkhez 4 hozzászólás

 1. Elmondanám, hogy az én gyermekem, aki már felnőtt éppen terhelésre magas a vérnyomása, és nincs orvos, aki gyógymódot tudna javasolni, egyszerüen észbontó, sok orvosnál jártunk, de az okot még mindig nem találtuk meg, ami megoldaná a problémát, köszönettel

 2. Saját tapasztalataim alapján javaslom, szedjen magnéziumot, kálciumot, és káliumot, ugyanis ezek hiánya,akár egy is, okozhat magas vérnyomást.
  Szerintem valószinüleg a magnézium hiány okoz ilyen tüneteket.Próbálják ki a Schüssler sókat.
  Üdv

  • Alfoldi Lakatos Gabor

   Fontosnak tartom a megelozest
   Es az onok altal leirt talyekoztatast, a megelozest
   A magas vernyomas es egyebb Betegsegek miatt.

 3. Kezdő vérnyomáscsökkentö vagyokés igy többször előfordult,hogy kimentem a telekre dolgozni és akkor jutott eszembe, hogy a tablettát nem vettem be. Jó sokat dolgoztam,kapáltam,permeteztem. füvet nyirtam.Este hazatérvén megmértem a vérnyomásom és nagyon elcsodálkoztam.hogy magától lement az érték l20 alá

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*