fbpx

A nappal szeme: százszorszép

Százszorszép (Bellis perennis) közeli fotója.

Ki ne ismerné a százszorszépet? Egy nagyon kellemes, szerény külsejű virágról van szó, amelyet már a régebbi korokban is használtak gyógynövényként, majd egy időre az emberek mintha elfeledkeztek volna róla. Azonban manapság ismét előtérbe kerül, hiszen az ehető növények között tartják számon, friss leveleit sokat fogyasztják például tavaszi vitaminsalátába keverve. A növénynek rengeteg népies elnevezése létezik. A leggyakrabban használtak a következők: boglár, boglárka, bojtocska, csibevirág, gyopár, ősziboglár, pere, perevirág, murvai rózsa, tavaszhozófű, százforint, vadszázszorszép, szikrai rózsácska. A franciák húsvétnak nevezik ezt a növényt, német területen a libavirág elnevezés terjedt el, míg az angol úgy nevezik, hogy a nappal szeme. Ennek nagyon egyszerű oka van, a virágai estére becsukódnak és csak nappal nyílnak ki.

A százszorszép (Bellis perennis) egy igen elterjedt virág, gyógynövény egész Európában, így hazánkban is. Gyűjthetjük réteken, legelőkön, parkokban és kiskertünkben mi magunk is megpróbálkozhatunk a nevelésével, gondozásával.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A százszorszép hatóanyagai a keserűanyagok, a flavonoidok és az illóolajok, amelyek serkentőleg hatnak az emésztésre. A homeopátiában gyakran alkalmazzák megerőltetett izmok, rándulások, zúzódások, bőrbetegségek kezelésére. Külsőleg használhatjuk bőrbetegségek kezelésére és zúzódásokra, de a keléseket és a furunkulusokat is eredményesen gyógyítja.

Amennyiben valakinek problémás az arcbőrre, akkor készítsen ebből a gyógynövényből és árvácskából olyan oldatot, amellyel minden este és reggel alaposan megtisztíthatja az arcbőrét. Néhány hét múlva az arca sokkal üdébbé és tisztábbá válik. Hogyan készíthetünk ebből a növényből lemosót? Tegyen egy edénybe egy liter kézmeleg vizet, majd adjon hozzá egy-egy teáskanálnyi százszorszépvirágot, -levelet és árvácskát. Helyezzen az edényre egy fedőt, majd hagyja állni egy egész éjszakán keresztül. Másnap szűrje le, majd ezzel a vízzel törölgesse át alaposan az arcbőrét, de meg is mosakodhat ebben az illatos, gyógyító vízben.

Mint említettem, a százszorszép emberi fogyasztásra is alkalmas. Fiatal leveleivel salátákat lehet megízesíteni. Ily módon az anyagcserénket serkenthetjük. Ha éppen kifogytunk a kapribogyóból, akkor ezt százszorszépbimbókkal is helyettesíthetjük, Hogyan? Szedjen le kétmaréknyi százszorszépbimbót, majd áztassa azokat sós vízben legalább 30-60 percen keresztül. Ezt követően ízlés szerint öntse fel tárkonyecettel.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük