fbpx

A napsütés, a napfényvitamin és az egészség

Egy tengerparton fiatal nő szalmakalapban háttal áll, vállán napot formáló napvédőkrém.

A napsütésre, a napfényre minden embernek szüksége van, hiszen a napfény sokkal boldogabbá tesz bennünket, hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, amely elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.

A D-vitaminnak nagyon sok funkciója és szerepe van, voltaképpen úgy viselkedik, mint egy hormon. Kiemelkedő a jelentősége a csontozat és a fogak egészségének fenntartásában, elősegíti a kalcium felszívódását, biztosítja az immunrendszer megfelelő működését, hozzájárul a hormontermeléshez és még a szívünk működését is támogatja. A napfénnyel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkenti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

A szabályokat betartva lehet és kell is napoztatni a bőrünket. Nem szabad leégni, mert ez bizony oka lehet a melanoma kialakulásának. De ha mértékkel tartózkodunk csak napon és vigyázunk, hogy ne égjünk le, akkor sokféle rákos betegségtől óvhatjuk meg magunkat.

A kutatók úgy vélik, hogy a napfény hatására termelődött D-vitaminnak köszönhetően csökkenhet a rákos betegségek kialakulásának kockázata, hiszen ennek a vitaminnak immunerősítő szerepe van. Az UVB-expozíció csökkentheti többek között a nyelőcső-, a tüdő-, a gyomor-, a petefészek-, a húgyhólyag-, a vese-, illetve a végbélrák kialakulásának a kockázatát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Alvásra van szükségünk a pihenéshez és a gyógyuláshoz is. A napozás, a napfény a cirkadiám ritmus – az alvás és az ébrenlét ciklusának – szabályozásában is aktívan részt vesz, illetve javítja az alvás minőségét is.

A napfény a melatonin hormon termelődését is elősegíti. Illetve a szerotonin termelést is támogatja, ami a melatonin előfutára. A melatonin egy olyan neurotranszmitter, amely az alváshoz, a jó hangulathoz és a csökkent szorongási szinthez kapcsolódik.

A napfény hiánya oka lehet a szorongás és a depresszió kialakulásának. D-vitamin hatására azonban jobb lesz a hangulatunk, enyhülhetnek a depressziós tünetek, illetve endorfin hormonok is termelődnek a szervezetünkben, amely szintén boldogságfokozó hatással rendelkezik.

A napfénynek van egy úgynevezett értágító hatása is. A kiszélesedett erek segítenek csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, ráadásul a szív- és érrendszeri betegségek további kockázati tényezőit is csökkentheti, mint például 2-es típusú cukorbetegség, elhízás vagy metabolikus szindróma.

Amennyiben elegendő időt tartózkodunk a napon, akkor sokkal jobbak lesznek a kognitív funkcióink, azaz jobb szellemi képességgel rendelkezünk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük