fbpx

A pitypanglevél és pitypanggyökér egészségügyi előnyei

Faasztalon összehajtott terítőn üvegtálban pitypanglevél és -virág.

A pitypangot mindenki ismeri. Tavasszal egyre több helyen nyílik ez a szépséges gyógynövény, amely nemcsak a küllemével hívja fel magára a figyelmet, hanem az egészségügyi előnyeivel is, mivel ez a gyógynövény tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például K-vitamin, C-vitamin, A-vitamin, kálium, vas, folát és magnézium.

A pitypanglevelek nagy mennyiségben tartalmaznak A-vitamint, luteint és zeaxantint. Ezek mind-mind antioxidáns hatással rendelkeznek. A lutein és a zeaxantin emellett a retinában található meg nagy mennyiségben és mindkettő erős védelmet jelent az időskorban jelentkező makuladegenerációval szemben.

A pitypang gyökere számos bioaktív vegyületet tartalmaz, amelyek nagyon hatékonyak lehetnek a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. Például a pitypang rendkívül gazdag egy inulin nevű rostban, amely stabilizálja a vércukorszintet. Klorogénsavat is tartalmaz, amely az inzulin szekréciójára van hatással. Mivel a pitypang antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így nagy szerepe lehet a 2-es típusú cukorbetegség szövődményeinek kivédésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A pitypang levelei nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidáns C-vitamint, illetve K- vitamint. A K-vitamin a véralvadásban lehet a segítségünkre, a C-vitamin pedig elősegíti a kollagéntermelést és antioxidánsként aktívan részt vesz az immunrendszer megerősítésében.

A pitypangnak nagy szerepe van mind a triglicerid-, mind az LDL-koleszterin-szint csökkentésében. Mindemellett nagy szerepe van a HDL-koleszterin-szint növelésében. A pitypang ezen hatásai és a tápanyagai nagymértékben hozzájárulnak a szív egészségének fenntartásához.

A pitypang nagy mennyiségben tartalmaz káliumot is, ami pedig a vérnyomás szabályozását segíti elő. Nem beszélve arról, hogy a gyógynövénynek alacsony a zsír- és a cukortartalma, miközben sok, a szív egészségét biztosító rostot tartalmaz, valamint hasonló hatású vitaminokat, mint a C-vitamin és a folát.

A pitypang zsenge levelei nagyon ízletesek, bátran hozzáadhatjuk salátákhoz. A virágokat is meg lehet enni, de készíthetünk belőle teát és mézet is. Míg a gyökereket megpörkölhetjük és kávéként, illetve teaként is fogyaszthatjuk.

1 hozzászólás

  1. Weinbach Etelka

    Milyen formában kel fogyasztani, mivel nekem luteinre és zesztintre van szükségem.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük