fbpx

Pitypang – gaz helyett csodanövény

Sárga virágú pitypangok a mezőn, fenn a bárányfelhős, kék ég.

Míg a legtöbb kertészkedő a pitypangot gyomnövénynek tekinti, mások csodanövénynek ismerik el, amely nemcsak betegséget gyógyít, hanem rendszeresen fogyasztott táplálékként az egészségünket is óvja és védi. A pitypang szabályozza az emésztést, ápolja a májat és az epehólyagot, segít reumánál, feloldja a veseköveket, eltünteti a pattanásokat és a krónikus bőrbetegségeket, és általános erősítőszerként alkalmazható bármilyen problémánál.

Életerő a pitypangtól

Talán már feltűnt mindenkinek, hogy a pitypang milyen különösen makacs és elpusztíthatatlan növény, mivel az aszfalt legkisebb repedéseiből is kinő, mégpedig a legnagyobb nyári hőség ellenére is. Ezt a szívósságot és életerőt adja tovább mindazoknak, akik alkalmazzák. A pitypangot felhasználhatjuk saláta, tea, frissen préselt lé, kávé, bor vagy pitypanggyökér-kivonat formájában. Fontos, hogy a választás szerinti készítményt rendszeresen és kúraszerűen több héten keresztül alkalmazzuk.

A pitypang alkalmazási lehetőségei

Különösen ismert a pitypang pozitív hatása az összes szervre, amely az emésztésben vesz részt. Fokozza a gyomorsav-termelődést, étvágyserkentő és görcsoldó hatású. A pitypang serkenti az epetermelődést a májban, és javítja a zsíranyagcserét. Hepatitisznél, epekőnél és májcirrózisnál is alkalmazzák.

Akinek a vércukorszintjével vannak problémái vagy már cukorbetegségben szenved, az naponta igyon meg egy csésze pitypangteát vagy szedjen pitypanggyökér-kivonatot, mert a pitypang segít a fennálló egyensúlyhiányt újra harmonizálni.

A pitypanggyökeret általános erősítőszerként alkalmazhatjuk, hogy a szervezetet újra lendületbe hozzuk. A pitypanggyökér erősíti a vesét, a májat, a hasnyálmirigyet, a lépet, a beleket és a gyomrot, valamint segít a méreganyagokat eltávolítani a szervezetből.

A pitypang vizelethajtó hatással is rendelkezik, ám – ellentétben a szintetikus vízhajtókkal –, nem okoz ásványianyag-hiányt, ellenkezőleg: a szervezetet fontos ásványi anyagokhoz, különösen káliumhoz juttatja. Sikeresen alkalmazható tehát húgyúti fertőzéseknél.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Pitypanggyökérből tea készítése

A fent nevezett panaszok mindegyikénél alkalmazhatjuk a pitypangot egyszerűen tea vagy frissen préselt növényi nedv formájában. Természetesen a teát főzhetjük a szárított virágokból is, mivel azonban a gyökér összehasonlíthatatlanul értékesebb, most a pitypanggyökértea elkészítését ismertetjük.

A tavaszi virágzás előtt gyűjtött pitypanggyökeret szárazon megtisztítjuk (tehát nem mossuk), hosszában csíkokra vágjuk, és néhány napig egy levegős, meleg helyen szárítjuk. Ebből a szárított gyökérből csészénként mintegy 2 teáskanállal hideg vízbe áztatunk egy éjszakára. Másnap a teát kicsit felforraljuk, leszűrjük, és ebből naponta legalább 3 csészével fogyasztunk.

 1. Temesváriné Vágó Jutka

  édesanyám használta nagy előszeretettel, mint teát! a leveleit is nagyom megbecsülte, azzal “dörzsölte” be a lábait! én is hasznos “gyógy”növénynek ismertem meg édesanyám részéről. most is használom, sőt ajánlom barátnőimnek is.

 2. pappárpád

  Virágzásig naponta több növényt elrágcsálni.Csak a szárát. Tökéletes őserő.

 3. Tick Tamásné

  Kérdésem lenne: trombózis veszélye miatt vérhígítót szedek, amely nagyon sok gyógynövény használlatát kizárja.Vajon fogyasztható-e a pitypang sinkumár használata mellett. Üdv:Tickné

 4. BARCSIK IRÉN

  Örülök ennek a levélnek, mert reményt ad arra, hogy megfordítható az emberek szemlélete.
  A gyógyszeripar érdekszövevénye megfosztott minket őseink tudásától.
  “Fűbe, fába gyógyszer”, ismerd, add tovább a tudást, vigyázz a természetre és önmagadra.
  A gyerekeknek tanítani kellene, a száraz tárgyi tudás helyet vissza kell őket vinni a természetből meríthető értékek felé, tanulják meg használni.

 5. Fazekas József

  Tisztelt hozzáértők!
  Szivesen olvasnék több ajánlást az alkalmazásáról, vélelmezem, mások is örülnének ennek. Pl: miképpen lehet salátaként vagy salátába természetesen frissen szedve és melyik leveleit, mert ismereteim szerint egyes részei nagyon keserűek. Tehát bővebb felhasználásáról szivesen olvasnék.

  Köszönettel:
  Fazekas József

  1. dr. Prohászka József

   Tisztelt József!
   Virágzás elött a fiatal levelek kevésbé keserűek, ezek alkalmasak salátába, nem önállóan, hanem egyéb salátának való levelekkel keverve. Az idősebb levelek valóban keserűek, de a bennük található keserűanyagok adják a máj és gyomorbántalmat enyhítő hatást. Tehát étkezési célra a fiatal levelek, gyomor és májbántalom esetén a keserű részek fogyasztása ajánlott. Sajnos sok gyógyszer keserű, illetve rosszízű.

 6. A VÉRHÍGITÓ ALAPANYAGA A CUMARI, A JÓ ÖREG PATKÁNYMÉREG.
  hA AZ INR=5~6, A PATKÁNY ÉS EMBER ELVÉRZIK!
  EZÉRT “CSAK” 2~3 KÖZÉ ÁLLÍTJÁK BE.
  NEVE SYMCUMAR, A NYUGATI VILÁGBAN NEVE WARFARIN.
  RENDKÍVÜL KÁROS!!!
  AZ EREDETI PROBLÉMA TÜNETI KEZELÉSE, IDŐVEL KÁROSÍTJA A KOSZORÚ EREKET!!!
  SAJNÁLOM…

  1. Kováts Tamás

   Igen, a Delicia Ratron kiváló patkányméreg.Azonos az anyag, csak más a neve és az adagolása…

  2. dr. Prohászka József

   Az acenocumarol hatóanyagú Syncumar valóban veszélyes szer, de amennyiben jól van beállítva akkor életet ment! A gyógyszerről lebeszélni a beteget akár egy halálos ítélettel lehet egyenértékű! Műbillentyű beültetés után az éleben maradást biztosítja a beteg számára. De segít megelőzni a koszorúsér elzáródésát, valamint megelőzni a stroke-ot. A hatékony gyógyszerek gyakran veszélyesek is, de megfelelően adagolva, segítenek a jobb életminőség biztosításában. Féligazságok ismeretében nem tanácsos egy gyógyszerről így nyilatkozni.

 7. Meglepődve és ijedten olvasom a Symcumar hatását, de akkor mit tegyen egy szívműtött, ha ezt írják fel neki rendszeresen????
  Köszönöm a válaszokat…….

  1. dr. Prohászka József

   Kedves Liza!
   Szedje a beállított adagban a Syncumart, a Syncumar gátolja a vérrög képződést, műbillentyű esetén a véralvadék elakaszthatja a billentyű mozgását, ami végzetes lehet, óvakodni kell a túladagolástól, mert az v érzést okozhat, de ha betartja az előírást akkor biztonságban van. Az INR értéket rendszeresen ellenőrizni kell de ezt a kezelőorvosa nyilván intézi.. Ne halgasson hozzá nem értő emberekre.

  2. Szántó István

   Kedves Liza!
   Jómagam 5-ös bypass-os vagyok.
   Régóta foglalkozom gyógyító erejű növényekkel, egy részét fogyasztom is őket, hatásosabbak mint a szintetikus gyógyszerek, de!!!!!!!!!
   Töb mint 25 éve figyelem magam, és vizsgálom a biológiai reakciómat, mert a legnagyobb gondnak azt tartom, hogy nem vagyunk hajlandók mi betegek megismerni saját magunkat, ezzel felismerni a hatékonyabb gyógyításunkat. Emiatt az orvosokra hagyatkozunk, akik közel sem ismernek annyira, mint mi ismerhetnénk.
   Na, ez egy kicsit nyakatekert.
   De! Valaki említette Önnek, hogy a vérhígító szedése mellet mire figyeljen oda? Pl. mi van akkor, ha Ön elkezd szakszerűen elkészített csalánteát fogyasztani minden nap?
   Én acetylsalicylic acid hatóanyagú gyógyszert szedek vér higításra, de csalántea fogyasztása mellett, mellőzöm , mellöznöm kell, mivel erősebb a tea hatása, mint a 100mg-os acetylsalicylic acid gyógyszeré. A kettő együtt, tényleg okozhat vérzékenységet. De nekem ebben partnerem az orvosom, segítjük egymás munkáját, hiszen ez az én érdekem.
   Ráadásul a magas vérnyomásbetegségek, vércukor betegségek, érszűkület, lipid, stb., ez mind egy családba tartozó betegség, én állapotnak hívom.
   A bypass mellett spec. lipid beteg vagyok, – na ez egy jó téma, mert itt a pénz, contra gyógyítás áll háborúban – a magas vérnyomás is jelen van.
   Az általam kiválasztott orvosom, szívsebészem, mind a tanult, és nem tanult orvoslást elfogadja, (szintetikus, és természetes alapanyagú), sőt nagy odafigyelésekkel kell a gyógyszerek mellett az étkezésünket is szabályozni.
   Nem kell megijedni a Syncumart szedésén, főleg ha nem ismeri a körülményeket, és saját magunkat.
   Mit szólna a gyerekgyógyászatban előszeretettel alkalmazott, államilag támogatott paracetamol hatóanyagról, ami publikált írás szerint 6 gramm bevétele után meggyőzően halálos, mivel ez toxikus anyag, de kis menyiségben nagyon hatékony.
   A természetben is találunk ilyen anyagokat, pl különböző kígyó mérgek.
   Ennek ellenére, sem a gyerekeim, sem az unokáim nem kapnak paracetamol hatóanyagú készítményeket.
   ————————–
   Hogy a fenti cikkhez is hozzászóljak, emlékeim szerint a juhászok rágcsálták mindig a pongyola-pitypang (kutyatej, gyermekláncfű) szárát, de csak virágzásig, virágzáskor a nagymamám valami édes szirupot csinált belőle, és sütibe használta, virágzás után a gyökerét szedte fel a nagymamám, és lereszelve, szárítva teának használta. A levele is addig jó míg el nem kezd virágozni. Ö mondta még nekem, hogy a fekete retek után a második legjobb gyógynövény epe bántalmakra.

   1. Bocsánat! Ne keverjük a kutyatejet és a pitypangot. A kutyatej egy magasra növő kóró és méreg, még akkor is, ha hasonló színű fehér lé folyik a leveleiből, ha megsértjük, mint a pitypangból. Ezt a juhászok nagyon jól tudták, csak akik nem élnek a természetben, azok tévesztik össze.

 8. Kelemenné Kiss Nóra

  Kedves Liza!
  Komoly orvos már vagy 10 éve nem ír fel Szinkumárt a betegeinek, hiszen ismerten elvérzést okozhat arra hajlamos betegeknél. Kérjen mást, vagy váltson orvost gyorsan’

  1. dr. Prohászka József

   Komoly professzorok rják a Syncumart, Ostoba emberek pedig pánikot keltenek.

 9. A pitypanggyökér valóban egy csoda volt számomra amikor kipróbáltam.Amikor a vércukorszintem 9.5 körül lett gyószert kellet szednem.A pitypangról hallotam már korában is igy mivel,hogy tavasz volt a leveleket fogyasztottam, nem volt hatékony igy meradt a gyógyszer.Elolvastam A javas asszony unokája címü könyvet és itt olvastam hogy a gyökérben

 10. Pingback: Az olajfalevél-kivonat lenyűgöző gyógyereje | Gyógyszer Nélkül

 11. Sziasztok!

  Olvastam hogy a pitypang gyökér teát alkalmazhatjuk rák ellen is ez valóban igaz?

 12. dr. Balogh Béla

  Elképesztő, hogy ostoba, hozzá nem értő emberek milyen halálos magabiztossággal írják le és terjesztik véleményüket, tudásnak álcázva. Persze, hogy minden gyógyszer veszélyes, ha túladagolják; a Syncumar (meg a Marfarin) is. De ilyen alapon a víz is veszélyes, ha túladagolják: ilyenkor fullad bele az ember a Dunába. A pontosan beállított gyógyszerek életet mentenek. Valódi gyógyszerekre gondolok, nem az agyonreklámozott, hatástalan, interneten beszerezhető “csodaszerekre.” Bár még az is segíthet, ha nagyon erősen hisznek benne: közismert a placebo-hatás; minden gyógyszer “hatásmechanizmusába” ez is beletartozik.

  1. Tóth Szabolcs

   Mi történne akkor, ha egyre több ember gyógyulna meg? Az orvosoknak egyre kevesebb munkája lenne, a gyógyszergyáraknak egyre kevesebb profitja. Egy orvosnak akkor kellene pénzt keresnie csak is kizárólag, ha egy embert minimum 95%-osan meggyógyított. Ha ezt nem tudja elérni, nem kéne keressen pénzt (max csak minimálisat a költségeinek fenntartásához).
   Ez európai orvostudománynak esze ágában sincs az embereket meggyógyítani, nem állhat szándékában, mert profitorientált. Egy gyógyszergyárnak vagy egy orvosnak a jelen rendszerben, nem lehet célja az embert meggyógyítani. Tünetet eltüntetni igen (ezzel igazolva hamisan létjogosultságát), de csak úgy ha a tünet eltüntetés másik (vagy több más) tünet megjelenését idézi elő. Ha nem így cselekedne az orvos és a gyógyszergyár, akkor saját maga alatt vágná a fát. Az egész mostani nyugati orvostudomány ezeken az alapokon nyugszik, tehát érdemi eredményeket tőle nem várhatunk (csak jó nagy kiadásokat, államnak – TB rendszer -, embernek).

   1. tóth ildikó

    Igazad van. Nővér vagyok, belelátok a helyzetbe. Kedden megyek egy orvoshoz, homeopathiával gyógyít. Sajnos nagyon drága,de nem maradt más választásom.Az orvos nem direkt módon nem gyógyít. Amit belevernek a fejébe az egyetemen, azt teszi. Fogalma sincs, hogy mennyit árt.Azóta félek a gyógyszerektől, mióta elolvastam kb . 5 éve Lenkei doktor könyvét a gyógyszermaffiáról.

  2. Egy élni akaró EMBER

   Kedves Uram! Az is felháborító, hogy egyes orvosi egyetemet elvégzett emberek tényleges tudás és gyakorlat nélkül mondanak és csinálnak olyanokat amikkel életeket veszélyeztetnek.

 13. tóth ildikó

  Ma szedtem a réten pitypangot gyökerestől. Kíváncsi vagyok a hatására. Május óta kimerült vagyok, állandóan gyulladt a mandulám és a torkom. Háromszor voltam orvosnál, mindig kaptam valami antibiotikumot, ami nem igazán használt. Most rágcsálom a gyökerét, a levélből teát főztem.

  1. Én is éppen ezt kérdezem: valóban segít-e elpusztítani a rákos sejteket? Ugyanis több helyen olvani erről, de szerintem túl szép, hogy igaz legyen….
   Másik kérdésem: miért kell komplikált eljárással teát főzni a gyökérből? Nem hatásosabb egyszerűen elrágni?

 14. surányi zita

  cannabis-olajat mondják most nagyon, sok végső stádiumú beteg gyógyult meg tőle.. de a pitypang gyökeréről is olvastam már többet.. Gyógyulást!

 15. A pitypang VIRÁGJÁBÓL (pontosabban szirmaiból) készített tea megiható? SÜRGŐS!! Köszönöm.

 16. jozsef karbulak

  Én erőszeretettel ,és sok mindenre használom az Ezüstkolloidot. Nekem Használ.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.