Sárga repcemező előtt egy kéz tart egy üvegben repceolajat.

A repceolaj az egyik legnépszerűbb növényi olaj a világon. Azonban egyre több hírt lehet hallani az olaj káros hatásairól. Az, hogy valami népszerű, még nem jelenti azt, hogy egészséges is. Az egyik tanulmányban például arról számoltak be, hogy a repceolaj csökkenti a memóriát és növeli az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát. Mindemellett még súlygyarapodást is okozhat.

Az egyik oka a repceolaj népszerűségének, hogy meglehetősen olcsó. Sajnos sok helyen hirdetik, hogy mennyire egészséges, pedig egyre több tanulmány számol be ennek ellenkezőjéről. Az olaj elősegíti az úgynevezett amiloid plakkok kialakulását, amely az egyik legfőbb kiváltó oka az Alzheimer-kór kialakulásának.

A kutatók egereken végeztek vizsgálatokat. Az egereket két csoportra osztották. Az egyik csoport étrendjében mindennap szerepelt a repceolaj is. Fél év elteltével megállapításra került, hogy a repceolajat kapó egerek nagyon elhíztak, szemben a másik csoport tagjaival, akik normál testsúlyúak maradtak. Az egereken különféle teszteket is elvégeztek. A tudósok úgy vélték, hogy a repceolajjal is táplált egerek memóriája és tanulási képessége jelentős csökkenést mutatott a kísérlet elején készített tesztek eredményeihez képest. Vagyis kimutatták, hogy a repceolaj egyáltalán nincs jó hatással az agyműködésre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A repceolajról bebizonyosodott, hogy a vese és a máj számára sem egészséges, hiszen azok gyulladását idézi elő.

Egyszeresen telített olajként a repceolaj erucinsavat tartalmaz. Ez a sav azonban szívritmuszavart eredményezhet. A hidrogénezett növényi olajok, mint a repce gyulladást és meszesedést okoznak az artériákban, amelyek jól ismert rizikófaktorok a koszorúér-betegség kialakulása szempontjából.

Csecsemők számára egyenesen káros a repceolaj, pontosabban a benne lévő erucinsav – korábban bébiételekbe is beletették –, mivel képtelenek azt megfelelően lebontani. A repceolaj ezen kívül magas vérnyomást és sztrókot is okozhat.

Repceolajjal megnöveljük az egészségtelen transzzsírok bevitelét. A transzzsírokat viszont jó elkerülni, mivel csökkentik a HDL-koleszterin szintjét és megnövelik az LDL-koleszterinét. A repceolaj súlygyarapodást is okozhat, de egyes hozzáértők a kukoricaolaj és a szójaolaj fogyasztását sem támogatják, mivel éppen olyan hatásokat tulajdonítanak ezeknek az olajoknak, mint a repceolajnak.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*