fbpx

A szem egészségét biztosító zeaxantin és lutein

Fiatal barna hajú nő a szemei előtt szívet formáz a kezeivel.

Léteznek olyan antioxidánsok, amelyek nagyon fontosak az egészségünk megőrzéséhez. Idősebb korunkban két nagyon fontos antioxidánsra, a luteinre és a zeaxantinra is szükségünk lehet. Mindkettő a szem egészségét biztosítja, de a hallásfunkciókat is javítani tudják. Mindemellett a kognitív funkciók növelésében is kiemelkedő a szerepük.

A zeaxantin és a lutein egyfajta karotinoid, amely elengedhetetlen a látáshoz. Legnagyobb mennyiségben a zöld leveles zöldségek és a sárgarépa tartalmazzák. A karotinoidok megtalálhatók még a bazsalikomban, a petrezselyemben, a sütőtökben, a paradicsomban, a cukkiniben, a csemegekukoricában és a spirulina algában is. Mindkét karotinoid antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Mindkettő kitüntetett szerepet tölt be a szem egészsége és annak megfelelő működése szempontjából.

A lutein és a zeaxantin olyan pigmentek, amelyek a szem egy részébe, a makulába kerülnek, hogy aztán ott fejtsék ki jótékony hatásaikat. A makula biztosítja az éles látást, de más szerepe is van, például az, hogy megvédje a szemet a túl sok fénytől és a nap káros sugaraitól.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A lutein és a zeaxantin együttesen modulálják a lipidanyagcserét és csökkentik a retinában kialakult gyulladást, amely általában a magas zsírtartalmú ételek miatt alakul ki. Ezzel fokozzák az antioxidánsenzim-aktivitást a retinában.

A kognitív funkciókra is pozitív hatással van ez a két antioxidáns. Mindkettő javítja az agyi funkciókat, például a figyelmet és a memóriát. A zeaxantin és a lutein idősebb korban is eredményesen javítják az agyműködést, hiszen növelik az idegek hatékonyságát.

A lutein és a zeaxantin nemcsak a szemben, hanem az agyban is koncentrálódnak, illetve a hallásra is hatással vannak.

Mindkét antioxidáns védelmet jelent a szem számára, hiszen a károsodásoktól óvja azt. Legfőképpen a szabad gyököket semlegesítik a szemben, így őrzi meg annak egészségét.

A lutein és a zeaxantin megvédik a bőrt a napkárosodástól és javítják a bőr tónusát, illetve lassítani tudják a bőrben zajló öregedési folyamatokat. Luteinnel és zeaxantinnal az antioxidáns-szintet javíthatjuk, ami nagyobb védelmet nyújt a stresszorokkal szemben.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük