fbpx

A szemet gyönyörködtető rozsdás havasszépe

Rozsdás havasszépe (Rhododendron ferruigineum), népiesen alpesi harangrózsa.

Az erikafélék családjába tartozó rozsdás havasszépe (Rhododendron ferruigineum) legfőképpen az Alpokban és a Pireneusokban honos dísz- és gyógynövény. A növény legfőképpen a savanyú talajt kedveli. Az alacsony növésű, elágazó cserje ernyőszerű virágzattal rendelkezik. Az örökzöld növény levelei bőrneműek, és a levelek fonákán mirigyek találhatók. Népiesen alpesi hangarózsának is nevezik.

A rozsdás havasszépe egy örökzöld növény, amely onnan kapta a nevét, hogy a levélfonákain rozsdabarna színű kerekded pikkelyek vannak.

Télen óvni kell ezt a növényt, mert elszárad, ha a hó nem védi meg az időjárás viszontagságaitól. A havasszépének a hangarózsán kívül még más elnevezése is létezik: havasi rózsa és havasok szépe. Ma már Japánban, Indiában, Kínában, Angliában és Írországban is találkozhatunk ezzel a csodálatosan szép növénnyel. Kínában és Japánban a császári kertekbe ültettek elsősorban havasszépét. Talán nem véletlenül, hiszen ha csak ránézünk egy ilyen növényre, szinte tekintélyt sugároz, így méltán lehet a kertünk „úrnője” is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kínában és Japánban nem csak a császárok élvezhették ezt a csodálatos növényt, mivel a havasszépe szépséges szirmai ihletet is adtak, porcelánokat és selyem táblaképeket díszítettek ezzel a virággal.

Európában is legfőképpen főurak engedhették meg maguknak, hogy ilyen növényeket ültessenek a kertjükbe. A szegényebb emberek csak akkor gyönyörködhettek a havasszépében, amikor elsétáltak egy-egy ilyen nemesi ház mellett.

Az örökzöld növény a savanyúbb talajt kedveli. Természetesen más talajba is lehet ültetni, de a talajt mindenképpen elő kell kezelni, azaz savanyítani szükséges. A növény nagyon szereti a páradús környezetet, a csapadékot is kedveli. A csapvizet nem szereti, szárazabb időszakban is inkább esővízzel kell öntözni. Amikor a növény virágai elnyílnak, le kell azokat csipegetni, mert a következő virágzási időszakában nem hoz több bimbót.

A növényt célszerű fiatalabb korában melegebb helyiségbe költöztetni, mert a fagyot egyáltalán nem tűri addig, míg meg nem erősödik.

Manapság nem javasolják gyógynövényként használni, de régebben a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazta köszvény és reuma ellen, de migrén és magas vérnyomás ellen is bevetették.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük