7 db színes papírtáskát fog kezében egy nő egy ruhaboltban.

A szenvedélybetegek számára sok dolog okozhat függőséget. Kialakulhat náluk alkohol- vagy drogfüggőség, de beszélhetünk játékszenvedélyről vagy vásárlási kényszerről is, amely a viselkedési függőség csoportjába tartozik. A kényszeres vásárló, mint ahogyan az a nevében is benne van, nem azért vásárol meg bizonyos dolgokat, mert égetően szüksége van ezekre a tárgyakra, hanem szinte őrült módon megvesz mindent, még olyan dolgokat, amelyek teljesen haszontalanok és feleslegesek. A kényszeres vásárló egyszerűen csak késztetést, de inkább kényszert érez arra, hogy vásároljon, mert ha nem tenné, akkor nagyon rossz lelkiállapotba kerülne. A vásárlás során gyakran még az önkontrollt is elveszíti és súlyos adósságokba is hajszolja saját magát. Hazatérve aztán rádöbben, hogy mit tett, de a kifizetett árut már nem viheti vissza az üzletbe, így otthon eldugdossa ezeket a tárgyakat, vagy egyszerűen kidobja azokat a kukába.

A kényszeres vásárló életmódja is jelentősen megváltozik, hiszen egyrészt rengeteg időt tölt vásárlással, és életének jelentős hányadát csak az újabb és újabb haszontalan dolgok beszerzése tölti ki. Egyre kevesebbet tud önmagával, a párjával, a családjával és a barátaival tölteni. Szenvedélybetegsége még a munkájára is rányomja a bélyegét. Emellett rengeteg pénzt költ el nélkülözhető és felesleges dolgokra. A családi költségvetést azonban ezek a hasznavehetetlen tárgyak rendkívül módon megterhelik. A családi viták többnyire veszekedéssé fajulnak, és akár még válásra is sor kerülhet, hiszen egy ilyen személlyel nagyon nehéz együtt élni, főleg, ha nem is látja be, hogy beteg és kezelésre szorul.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kényszeres vásárló a vásárlás előtt komoly feszültséget él át, majd egy-egy vásárlás után ingerlékenysége, felindultsága megszűnik, euforikus állapotba kerül, és ezt az érzést újra és újra meg szeretné tapasztalni, ezért köt ki minden egyes alkalommal egy üzletben, amikor rossz hangulatba kerül. Aztán hazatérve ismét rádöbben, hogy mit tett, mardosni kezdi a bűntudat, depresszióssá válik, és ezzel szépen bekerül egy olyan ördögi körbe, amiből egyedül képtelen lesz kiszabadulni. Egy idő után testi tüneteket is produkálhat, és komoly lelki betegségek is jelentkezhetnek nála.

Tehát a kényszeres vásárlás érzelmileg nyugtatja meg a szenvedélybetegségben szenvedő egyént, de a probléma gyökere általában a gyermekkorban keresendő. Vagy elhanyagolták a szülei, vagy túl sokat volt egyedül és felnőttkorában a vásárlással vigasztalja magát, vagy nagyon alacsony az önértékelése, amit a vásárlással szeretne kompenzálni.

Ezt a szenvedélybetegséget lehet ugyan kezelni, de nem mindig van esély a gyógyulásra, sőt még az is előfordulhat, hogy egy másik betegség lép a helyébe. A terápia két részből tevődik össze. Egyrészt szükség lehet gyógyszeres kezelésre, hiszen a kényszeres vásárlók mire eljutnak a kezelésig, komoly mentális tüneteket is produkálnak. A kezelés másik része pedig a kognitív viselkedésterápiát foglalja magába, amely során feltárásra kerül a kóros viselkedési forma miértje, oka és célja.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*