Hársfatea piros csészében, mellette a hárs szárított levelei és virágzata.

A kislevelű hárs (Tilia cordata) főként az európai emberek számára ismeretes. A hársfafélék családjába tartozó fa akár a huszonöt méteres magasságot is elérheti. A fa június és július hónapban virágzik. Hogyan gyűjtsük a virágokat? A murvalevéllel együtt érdemes gyűjteni a bódító illatú virágokat. Nagyon fontos, hogy sem a zárt bimbójú, sem a teljesen kinyílt virág nem jó alapanyagnak.

A fa lecsüngő virágzata 8-12 apró virágból áll. A virágzat kocsánya össze van nőve a murvalevelekkel. A fa levelei szív alakot öltenek. A fával találkozhatunk utak és parkok mentén, de a száraz tölgyesek talaját, a hegy- és dombvidékeket is nagyon kedveli. A germánoknál szent fának számított a hársfa. A szerelmesek fájának is tartották, amely a termékenységet szimbolizálta. Népiesen nevezik még szálfának, szódoknak és szádokfának is.

A fa virágzatát lehet felhasználni gyógyító célokra, amely izzasztó hatással rendelkezik, a növényben található nyálka pedig a köhögési ingert csillapítja eredményesen. A kislevelű hárs egy mézelő növény, amelynek a virágait a méhek nagyon kedvelik. Hatóanyagai: illóolaj – geraniol, linalool, eugenol –, flavonoid – tilirozid, kvercetin, kempferol –, cseranyag és nyálkaanyag. A növényben található flavonoidok antibakteriális hatással rendelkeznek. A virágból készült főzet görcsoldó, vizelethajtó és gyomorerősítő hatású. Ezt a főzetet fel lehet használni nátha és idült köhögés esetén is, emellett enyhíti a hörghurutos panaszokat, de nyákoldó és köptető hatásokkal is bír.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kislevelű hárs már a régebbi időkben is nagy népszerűségnek örvendett, hiszen nagyon sokféle hatóanyagot tartalmaz, így sok betegséget orvosoltak a segítségével.

A hárstea a meghűléses betegségek tüneteit enyhíti, de alkalmazható stressz oldására is, erősíti az idegeket és egy kiváló vértisztító is.

A hársfa virágaiból mézet is készítenek, amely antiszeptikus és nyugtató hatású. Fogyasztása influenza és meghűléses megbetegedés esetén is javallott.

A hársfatea nemcsak a megfázásos betegségek megelőzésére, hanem a szervezet védekezőrendszerének működésére is serkentőleg hat. Hogyan készíthetünk ebből a növényből gyógyteát? Tegyen egy csészébe egy teáskanálnyi hársfavirágzatot, majd öntse le két deciliternyi forró vízzel. Hagyja állni negyedórán keresztül, majd szűrje le és már fogyaszthatja is. A nagyobb hatás elérése érdekében a hársfavirágot keverhetjük csipkebogyóval, kamillával vagy éppen mályvavirággal.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*