fbpx

A szívbetegség kivédése egy bogyós gyümölccsel

Fekete áfonyák egy szív alakú tálban.

Ma a halálozási okok között első helyen szerepelnek a szív- és érrendszeri megbetegedések. Sajnos hazánkban is egyre inkább nő az érintettek száma mind a férfiak, mind a nők körében. Nem kell feltétlenül súlytöbblettel rendelkezni, hiszen a stressz, a dohányzás és a túl sok kávé, illetve az inaktív életmód és alkoholfogyasztás is oka lehet a szívbetegség kialakulásának.

Mivel csökkenthetjük a kockázatot? Egyáltalán tehetünk valamit? Természetesen igen.

A természet egy sor remek gyógyhatású növényt kínál számunkra, közülük most a fekete áfonyát vesszük górcső alá. Ez a kellemes ízű bogyós gyümölcs nagyon jó hatással van az erek működésére, és a szem egészségét is védi. Korábbi kutatások azt is igazolták, hogy a fekete áfonya rendszeres fogyasztása során csökken a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázata.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy kutatás során metabolikus szindrómában szenvedő betegeket vizsgáltak, olyan embereket, akik jelentős súlytöbblettel rendelkeztek. Az egyik csoport naponta egy csésze fekete áfonyát kapott, míg a vizsgálati alanyok másik csoportja csupán placebót. Az eredmények egészen elképesztőek és megdöbbentőek voltak, ugyanis a fekete áfonyát fogyasztó személyek esetében csökkent az artériák merevsége, jobb lett a keringésük, és ezzel jelentősen lecsökkent a szívbetegség kialakulásának a kockázata.

A fekete áfonya antioxidáns hatású gyümölcs, elsősorban antocián és flavonoid vegyületeket tartalmaz, melyek nagyon hasznosak a szervezet számára, hiszen elpusztítják a káros hatású szabad gyököket. Milyen gyümölcsökben fordulnak elő leginkább? Többek között a szederben, a málnában, a ribizliben és a szilvában.

A kutatások során az is bebizonyosodott, hogy a fekete áfonya olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek rákellenes hatásokkal rendelkeznek, azaz képesek megakadályozni a sejtkárosodást. Azokat a problémás sejteket veszik célba, melyek valamilyen mutáció következtében jöttek létre. Ez azért kulcsfontosságú, mert ezek is felelőssé tehetők a rákos sejtek elszaporodásáért és a daganatos betegségek kialakulásáért.

A fekete áfonya más területeken is komoly munkát végez a szervezetünkben. Hozzájárul többek között a vérnyomás normalizálásához, továbbá szabályozza a vércukorszintet. De akik rendszeresen fogyasztják, még a fogyásban is segítséget kapnak, sőt a kognitív funkciók javulását is elősegíti.

 

 

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.