fbpx

A szőlő a szív és a szem egészségét is támogatja?

Egy rózsaszínű asztalon egy szőlőfürt és mellette szőlőszemek szétszóródva.

A szőlőt évezredek óta használják mint egy természetes gyógyszert az egyes kultúrákban. A gyümölcsben több mint ezer olyan vegyület található, melyeknek nagy szerepe van az egészségünk megőrzésében.

A szőlő egy nagyszerű káliumforrás. Ez egy olyan ásványi anyag, amelynek nagy szerepe van a folyadékegyensúly szabályozásában, de hozzájárul a magas vérnyomás stabilizálásához, illetve a szívbetegség és a stroke kockázatainak csökkentéséhez is.

E-vitaminban is nagyon gazdag, ami segít a bőrnek abban, hogy sima, feszes és hidratált maradjon. Ezentúl olyan vegyületekben is bővelkedik, amelyek segítenek a pattanások megelőzésében. A szőlő hasznos vegyületei a fejbőr vérellátásának fokozásában is aktívan részt vesznek, aminek köszönhetően gyorsabb lehet a haj növekedése, illetve a haj egészségét is segít fenntartani.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szőlő olyan értékes vegyületeket is tartalmaz, amelyek megnehezítik a sejtek számára a zsír tárolását. Ez nagyon hasznos, hiszen ez  elősegítheti  a fogyást. De ez még nem minden, hiszen ezek a vegyületek a zsírsejtek felbomlását is jelentősen megkönnyítik.

A szőlő hasznos vegyületei a gyulladást is enyhíteni tudják a szervezetben és segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól. Rendszeres fogyasztása késleltetheti és megakadályozhatja a szem olyan betegségeit, mint például a szürkehályog vagy a glaukóma.

Ez a közkedvelt gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz resveratrol nevű vegyületet, amely az immunrendszer megerősítésében vesz aktívan részt. De elősegíti és támogatja, hogy a szervezet hatékonyan küzdjön meg a behatoló baktériumokkal szemben. A resveratrolnak a sebek gyógyításában is óriási a szerepe, hiszen megakadályozhatja a bakteriális fertőzések kialakulását.

A resveratrol az agynak is jót tesz, ugyanis megóvhatja az agysejteket az elpusztulástól és attól, hogy káros plakkok alakuljanak ki az agyban.

A szőlőnek igen magas a víztartalma, ami az emésztőrendszer jobb működését segíti elő. Nagy mennyiségben tartalmaz oldhatatlan rostokat, ami a lágyabb széklet kialakulását teszi lehetővé. A szőlő magas melatonin-tartalma is nagyon hasznos, mivel ez a hormon nagyban hozzájárul a jobb alváshoz.

  1. Szuhay Péter

    Már csak az a kérdés, hogy egy jó vörösborban mi marad meg a szőlő hasznos összetevőiből. A rezveratrol úgy tudom igen, a rostok nyilván nem.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük