fbpx

A testünk jelez, ha a máj beteg

Emberi máj egy strukturált ábrán.

A testünkön külső jelek figyelmeztetnek, ha egy-egy szervünk nem működik kielégítően. Minden szervünk rendellenes működésénél vannak szemmel látható jelek, csak észre kell azokat vennünk.

A máj az egyik legfontosabb szervünk, hiszen a segítségével választódnak ki a méreganyagok a szervezetünkből. Amennyiben a szemfehérje sárga színezetű válik, mindenképpen gondolnunk kell arra, hogy a májunkkal valami probléma van.

Amikor a has megteleik folyadékkal, az jelezheti, hogy valamilyen nőgyógyászati betegségünk van, de a máj betegségére is utalhat. Ha valaki fel van puffadva és tudja, hogy nincs olyan betegsége, ami ezt a tünetet okozza, illetve tudja, hogy nem evett semmilyen puffasztó ételt, akkor is lehetséges, hogy a májjal van a gond. Ha megnövekszik a nyomás a májat körülvevő erekben, ez folyadékfelhalmozódást is okozhat a hasüregben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Létezik olyan autoimmun betegség, ami az epeműködést zavarja, ez viszketéssel járhat együtt. Ha semmilyen bőrproblémája nincs, mégis megállás nélkül viszket a bőre, gondoljon arra, hogy talán a mája rendetlenkedik.

Az állandó fáradtság is azt jelzi, hogy valami nincs rendbe, a szervezetben. Ezt májbetegség is okozhatja.

Ha valaki hosszú időn keresztül és sok alkoholt fogyaszt, biztos lehet benne, hogy előbb-utóbb megbetegszik a mája. A máj egyik feladata, hogy a méreganyagokat kiszűrje a szervezetből. Ha állandóan azzal kell küzdenie, hogy az alkohol méreganyagait eltávolítsa a szervezetből, egyszer kifárad, és akkor különböző tüneteket fog okozni.

A nem alkoholos zsírmáj kockázatai megemelkednek 40 és 50 éves kor között. Sajnos ez általában az elhízott emberek betegsége. Ha azonban az egészséges életmód és táplálkozás mellett teszi le a voksát, nagy az esélye annak, hogy a betegség tünetei nem súlyosbodnak, illetve a betegséget eredményesen lehet majd kezelni. Az elhízás nem csak a májbetegség kialakulásában játszik kiemelkedő szerepet. Többek között a szívbetegség és a cukorbetegség is az elhízás következménye.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.