Régi faasztalon fakanálban kockacukor, mellette kristálycukor.

A legtöbb ember tisztában van a cukor és az egyszerű szénhidrátok egészségügyi kockázataival. A glükózszint emelkedése cukorbetegséget, elhízást, zsírmáj-betegséget és számos más, gyulladással kapcsolatos egészségügyi problémát eredményezhet, beleértve a rák kockázatának emelkedését is.

A magasabb glükózszint megnöveli az LDL-koleszterin szintjét, miközben csökkenti a HDL-koleszterinét. Azonban a felesleges cukornak van egy másik káros hatása is, mégpedig az, ami széles körben is ismert, hogy elnyomja az immunitást.

A cukor a vérben jelentősen képes lecsökkenteni az immunválaszt, illetve károsítja a fehérvérsejtek egészséges viselkedését. A kutatások azt mutatják, hogy az influenzavírus függ a véráramban elérhető glükóz mennyiségétől, vagyis a cukor a vírusok és a baktériumok egy kitűnő tápláléka. Tehát minél kevesebb cukor van jelen a véráramban, annál kevesebb esélyük van ezeknek a betolakodóknak.

Az emelkedett glükózszintnek más negatív hatásai is vannak az emberi szervezetben. Például ronthatja az aktuális egészségi állapotot, a stressz-szintet és még alvás mennyiségére is hatással van, hogy mennyi cukor van a szervezetünkben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Azt már több kutatás is bebizonyította, hogy a rákos megbetegedések egyik okozója a túlzott cukorfogyasztás lehet. Ugyanis a rákos sejtek mintegy táplálékként tekintenek a cukorra. A magas vércukorszint tehát jelentősen megemelheti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, a rákos sejtek ugyanis glükózt használnak táplálékként. Az édes élelmiszerek magas bevitelével és a megnövekedett vércukorszinttel járó fokozott gyulladás olyan környezetet teremt, amely jobban elősegíti a rákos daganatok növekedését.

A legjobb, ha cukor helyett valamilyen más alternatívát keres, hiszen a fent említett betegségek mellett nagy a veszélye az elhízásnak is, amennyiben valaki túlzásba viszi a cukor és az édes táplálékok fogyasztását. Milyen egyéb, természetes édesítőszereket használhat cukor helyett? Ilyen lehet a méz, amely nemcsak egy természetes édesítő, de még gyulladást is csökkent és immunrendszert is erősít. Használhat steviát, amely nulla kalóriatartalommal bír, amely a vércukorszint helyreállításában is a segítségünkre lehet.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*