fbpx

A virágos kőris kincse: mannitol

Virágos kőris (Fraxinus ornus) teljes pompájában.

Az olajfafélék családjába tartozó virágos kőris (Fraxinus ornus), amely áprilisban és májusban virágzik, akár a tizenöt méteres magasságot is elérheti. Ez a fa Európában és Ázsiában is megtalálható. A fa levelei páratlanul szárnyaltak, míg virágai bugákban nőnek és kellemesen illatosak, szálas sziromlevelei pedig 5-6 mm hosszúak. A szárnyas termései nyelv alakot öltenek.

A virágos kőrist mannakőrisnek is nevezik. A virágos kőris elnevezést csak azért kapta, mert a virágainak sziromlevelei is vannak.

A fa magassága elérheti a 6-8 métert, de 20 méteresre megnövő példányok is akadnak. A törzse görbe, a lombozata laza. A kérge kezdetben világosszürke, majd ahogy öregszik a fa, úgy válik egyre sötétebbé, szinte feketévé. A fa levelei páratlanul szárnyaltak, összetettek, bőrszerűek, formájuk pedig tojásra emlékeztet. A levélnyelet finom szőrök borítják. Ősszel a fa levelei lehetnek sárgásak, de a lila színben pompázó levelek sem meglepőek. A növény virágpora allergiát okozhat. A virágos kőris nagyon jól tűri a szárazságot, illetve a városi, szennyezett levegőt is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fa hatóanyagai a mannitol, a glükóz, a fruktóz, de nyomokban fraxint is tartalmaz. Magát a fát elsősorban a bútoripar hasznosítja, ugyanis a belsőépítészetben korlát, lépcső, parketta, lambéria és egyéb beltéri burkolatok alapanyagát képezi.

A fát sok kártékony kórokozó megtámadhatja. Ilyen a kőris gubacsatka, a kőris levélsodró bolha, a kőris gömbormányos, a levéltetű és a pajzstetű.

A virágos kőris gyógyhatásai világszerte ismertek. Gyógyászati célra a levelek és a kéreg hasznosíthatók. Inhaláláshoz a szárított levelekből vagy a kéregből forrázatot készítve nyerhetünk gyógykészítményt. Régen szárított levelét cukorral megfőzték és frissítőként fogyasztották.

A lombhullató fát Szicíliában termesztik is, mivel a fa nedve, a manna – amely a fa megsebzett kérgéből kinyert nedv, amely levegőn megszilárdul – igen értékes és hasznos a benne található hatóanyagnak, a mannitol nevű cukoralkoholnak köszönhetően. A mannitol enyhe hashajtó hatással rendelkezik, így székrekedéskor nagy segítséget nyújt, illetve cukorbetegeknek cukorpótlásra is rendkívül alkalmas.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük