fbpx

A vitaminok tényleg jó hatással vannak a mentális egészségre

Egy asztalon elhelyezett gyömbér, mandula, mogyoró, kelbimbó, citrom, avokádó, spenót, paradicsom, brokkoli, dió, pisztácia, étcsokoládé.

Azok vagyunk, amit megeszünk. És ez valóban így is van. Bizonyára mindenki észrevette már, hogy ha nem étkezett egészségesen, akkor fáradtnak és lehangoltnak érezte magát. Ez annak köszönhető, hogy szoros összefüggés van a nap mint nap elfogyasztott táplálék és a hangulat, illetve a mentális teljesítményünk között. Cikkünkben olyan vitaminokat és ásványi anyagokat sorolunk fel, amelyek hasznosak a mentális egészség megőrzése érdekében.

A B-vitaminok nélkülözhetetlenek az agy optimális működése szempontjából, hiszen hiányukban idegrendszeri problémák alakulhatnak ki. Amennyiben nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben, úgy szorongással számolhatnunk, de még depressziós tünetek is megjelenhetnek. A B-vitaminok hatással vannak a hangulatra és befolyást gyakorolnak a mentális funkciókra is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ma már kutatások bizonyítják, hogy a krómhiány és a depresszió kialakulása között szoros összefüggés áll fenn. Nem véletlen, hiszen ez az ásványi anyag olyan neurotranszmitterek szabályozásában vesz részt, amelyek hatással vannak a hangulatunkra.

A depressziós betegek körében gyakori probléma, hogy alacsony a cink mennyisége a szervezetükben, de ez az állapot még immunrendszeri problémákat is generálhat, sőt oka lehet egyes autoimmun betegség kialakulásának is. Ha elegendő cinket tartalmazó ételt fogyasztunk, támogatjuk a szervezetünket, és még jókedvre is derülhetünk.

A vas szerepe is kiemelkedő. Amennyiben vashiányban szenvedünk, úgy különféle kognitív problémákkal, sokféle mentális gonddal találhatjuk szembe magunkat. Ez a probléma ugyanis akár depressziót, szorongást, kedvetlenséget, de még fáradékonyságot, ingerlékenységet is okozhat.

A D-vitamin hatással van a dopamintermelésre, és ezáltal a hangulatunkra is. Amennyiben nem termelődik elegendő D-vitamin a szervezetünkben, úgy sokféle idegrendszeri és mentális probléma törhet a felszínre. Jó hír, hogy abban az esetben, ha valakinél már megjelent a depresszió, akár visszafordíthatóvá is válhatnak a tünetek, ha D-vitamin-kiegészítőt szed.

Ma már bizonyított tény, hogy a szelénhiány is okozhat depressziót. Számtalan vizsgálat igazolta, hogy a szelénpótlás javítja a hangulatot, és még a szorongást is csökkentheti. A szelén gazdag forrásai a diófélék, különösen a brazil dió és a szezámmag tartalmaz sokat ebből az értékes ásványi anyagból.

 

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.