fbpx

A vizelet színe és az egészség

Vizeletminta pH-értékét vizsgálják lila gumikesztyűben.

A vizeletünk nagyon sokat elárulhat az egészségi állapotunkról. Nemcsak a színe, hanem az illata is utalhat arra, hogy éppen egészségesek vagyunk, vagy szenvedünk-e valamilyen betegségben. Lássuk is, hogy mi mindent árul el számunkra a saját vizeletünk.

Mindenképpen azonnali kivizsgálás szükséges, ha vért találunk, látunk a vizeletünkben. Ennek oka egész ártalmatlan is lehet, hiszen ezt a problémát okozhatja egy erőteljesebb testmozgás, illetve gyógyszeres kezelés is. Súlyosabb betegségek is állhatnak a háttérben, mint például vesebetegség, megnagyobbodott prosztata, húgyhólyagrák vagy éppen húgyúti fertőzés.

Egyes táplálékok is megváltoztathatják a vizelet színét. A cékla vörösre vagy sötétbarnára színezi a vizeletet, a sárgarépa pedig narancsszínűre festi a vizelet színét. Egyes gyógyszerek, mint például a savlekötők pedig kék színűre színezik a vizeletet.

A vizeletnek a szaga is változhat élelmiszerek, gyógyszerek és vitaminok hatására. A spárgától kissé ammóniaszaga lesz a vizeletnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha nem iszunk elég vizet, akkor is erősebb szaga lesz a vizeletnek, de a B6-vitaminnak is hasonló a hatása. A vizelet szagát sokféle betegség is megváltoztathatja. Ilyen például a cukorbetegség, a húgyhólyagfertőzések, a vesefertőzések és a májelégtelenség.

A húgyúti fertőzések következményeként is megváltozhat a vizelet szaga. Ilyenkor baktériumok szaporodnak el a húgyhólyagban, ami azonnali orvosi kezelést igényel.

A hiperglikémia azt jelenti, hogy túl sok glükóz, cukor szabadul fel a véráramban, és ilyenkor a vizeletben is magas lehet a glükózszint. Ez a cukorbetegség egyik vezető tünete is lehet. A cukorbetegség egy olyan krónikus betegség, amely szívbetegséget, stroke-ot, vesebetegséget, vakságot és más egészségügyi gondokat okozhat.

Amennyiben a vizelet nagyon sötétsárga és nagyon kellemetlen az illata, illetve csak nagyon nehezen tud valaki vizelni, ez a kiszáradás egyértelmű jele is lehet. A kiszáradás hányingert, dekoncentráltságot és fáradtságot is okozhat.

Amennyiben a vizeletben nemcsak vér, hanem kalcium és savak is megjelennek, akkor ez utalhat vesekőre is.

  1. Szuhay Péter

    Urológus mondta, elég praktikus: ha naponta ötször sikerül elég bőségesen, akkor eleget ittunk. Még régebbi szöveg: a világos szalmasárga a jó szín. Táplálékok tényleg színezik: ha rizikegomba pörköltet eszem, kifejezetten vöröses lesz.

  2. Kiss Jánosné

    Én valóban kevés vizet iszom, de nem is kívánom és van, hogy egyszerűen nem tudom lenyelni megakad a torkomban. Itt van előttem a víz és nem jut eszembe sem, hogy igyak belőle.

  3. Dr. Kalász Lászlóné

    Tavaly augusztusban volt egy 42-es vérsüllyedésem és négy keresztes vizeletem, mely együttjár sűrű, fájdalmas vizeléssel. Esténként enyhe hidegrázásom – de lázam nem – volt. Sajnos későn jutottam orvoshoz, egyéb, családtagom betegsége miatt. Januárban kaptam Aktil-duo gyógyszert, melyet beszedtem, rá egy hétre véres vizeletem volt egyik nap délutántól éjfélig és fájdalmas volt az ürités. Visszamentem az orvoshoz, újabb gyógyszert irt, amit szükség esetén kellett beszedni. Sajnos azóta sem javult az állapotom, erős alhasi fájdalmam, bal oldali fájdalmam van és a húgycsövem is szinten állandóan fáj, ég. A vizelet sötét szinű és kellemetlen szagú. Köszönöm előre is válaszukat. K.L-né

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük