Kirakóst vagy memóriajátékot játszik az iPadjén egy idősebb férfi.

Nagyon fontos, hogy az agyunkat folyamatosan megtornáztassuk, hiszen csakúgy, mint a testünknek, úgy az agyunknak is szüksége van arra, hogy folyamatosan karbantartsuk. Az öregedési folyamatok lassítása érdekében egyre többen kezdenek el mozogni, tornázni, ami nagyon dicséretes, hiszen így kevesebb esélyt adunk a betegségek és egészségügyi problémák kialakulásának. Viszont az agyunknak is szüksége van némi trenírozásra, hiszen ha nem törődünk ezzel, akkor csökkenhetnek a kognitív funkcióink, vagyis hanyatlani kezd a memóriánk és teret engedünk az agyat érintő betegségeknek. A rendszeresen végzett és célzott agygyakorlatok jelentősen megnövelik az agy kognitív funkcióit.

Kutatások igazolják, hogy az egészséges életmód jelentősen csökkenti a demencia és más, agyat érintő betegségek kialakulásának kockázatát. Az egészséges életmódnak eme kutatás szerit 5 olyan összetevője van, amelyek nagyban befolyásolja, hogy milyenek lesznek idős korunkra a kognitív funkcióink. Ezek a következők: optimális BMI-index, nemdohányzó életmód, rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás, rendszeres fizikai aktivitás, illetve alacsony, illetve mérsékelt alkoholfogyasztás.

Az agy egészségéért a kiegyensúlyozott étrenddel is nagyon sokat tehetünk. Az egészséges étrend legyen zsírszegény, koleszterinszegény és legyen gazdag antioxidánsokban. A helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás fitten tartja az ereket, beleértve az agyi ereket is. Az agyunk folyamatosan új dolgokat szeretne tanulni, hiszen csak így képes a fejlődésre. Ha az agyunk sokáig passzív marad, akkor az agy sorvadásnak indul. Ezért nem szabad idősebb korban csak és kizárólag televíziót nézni, hanem az agyat megmozgató, aktív időtöltéseket kell előnyben részesíteni.

Nagyon sokféle agytrenírozó tevékenység létezik, és nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Agyunkat akkor is megdolgoztatjuk, ha néhányszor nem a megszokott útvonalon megyünk haza, hanem más utat választunk. Néha érdemes a passzív kezünkkel fogat mosni vagy dalszövegeket memorizálni. Most néhány olyan gyakorlatról olvashat, amelyek segíthetnek tökéletesíteni a mentális képességeket.

Készítsen egy bevásárlólistát, memorizálja, majd próbálja azt fejből visszamondani. Majd egy óra múlva ismét mondja fel a listát és ellenőrizze, hogy nem hagyott-e ki semmit.

Tanuljon meg hangszeren játszani vagy csatlakozzon egy kórushoz. Tanulmányok igazolják, hogy valami újnak, valami komplex dolognak a megtanulása a legideálisabb az idősödő elme számára.

Végezzen minél több matematikai feladatot, de nem használhat közben sem papírlapot, sem írószerszámot, sem számológépet.

Iratkozzon be egy főzőtanfolyamra! A főzés számos érzékszervre, érzékre – szaglás, tapintás, látás, ízérzékelés – pozitív hatást gyakorol, és ez agyunk működését is fejleszti.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Tanuljon meg egy idegen nyelvet, hiszen ez is stimulálja az agyat. Sőt, minél inkább gazdagodik valakinek a szókincse, úgy csökken az esélye a kognitív funkciók csökkenésének.

Játsszon a szavakkal! Gondoljon egy szóra, de csak a fejében írja azt le. Majd találjon egy új szót, amely az előző szó utolsó két betűjével kezdődik. Ezt a játékot többen is játszhatják, mert így sokkal élvezetesebb.

Amikor étkezik, próbálja azonosítani az egyes összetevőket, beleértve az egyes fűszereket is. Ez a játék kihívás az ízlelőbimbóknak és az agyunknak is.

Fejlessze a szeme és a keze képességeit. Ennek érdekében találjon egy új hobbit, ahol a szemek és a kezek összehangolt munkájára van szükség, vagyis amely fejleszti a finommotoros képességeket. Ez a hobbi lehet a kötés, a horgolás, a rajzolás, a festés vagy éppen a szerelés.

Kezdjen bele egy új sportba, valami olyanba, amely pozitívan hat a testre és az elmére is. Ilyen lehet például a golf, a jóga vagy éppen a tenisz.

Ehhez a cikkhez 4 hozzászólás

 1. Nagyon hasznos tanácsok.Valamit alkotni.Segíteni másokon.Mindenkinek másra van szüksége.Mozogni,alkotni és ehhez még az tt adott jótanacsok sokat segítenek.Én is 71 éves vagyok.Minden a szemleletmodon és a hozzáállásán múlik.

 2. Ágnes Kerekné

  Szerintem a legjobb az agynak a Zinzino Balance oil
  Frissit fipatalit a sejtek ellatja oxigénnel erősiti az immunrendszert! 😊 Mindenkinek ajánlom ❤️

 3. Rádaine Aniko

  Nem ismerem, lennel kedves egy pár mondattal felépíti! Előre is köszönöm!

 4. Marsi Imréné

  Számtalan ötlet és mód van , szellemi tevékenység, nyelvtanulás, versmondás, éneklés, szellemi torna, napt rendszeresség fontos !

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*