Egy csokor levendula, és a belőle készült lila színű illatzsák.

Ez a lila és illatos gyógynövény már 2500 éve szerte a világon ismert és népszerű. A rómaiak a fürdés során levendulaolajjal kényeztették testüket, de alkalmazták főzéshez, és még a levegőt is illatosították vele. Az ókorban az egyiptomiaknál parfümként funkcionált, de az elhunytak mumifikálásánál is hasznát vették.

A levenduláról sokunknak a stresszoldó és nyugtató hatása jut eszünkbe, az illata, a színe pedig még azt is megragadja egy életre, aki nem teljesen igazodik ki a gyógynövények világában. A levendulából készíthetünk teát, de illóolaja is számtalan problémát képes orvosolni. Csillapítja a fejfájást, nyugtatja az idegeket, csökkenti a gyomorfájdalmakat és görcsöket, enyhe fertőtlenítő hatással bír, és a reumás panaszokat is enyhíti.

Ami engem elkápráztatott ebben a gyógynövényben, hogy valóban képes csillapítani, illetve megszüntetni az ideges eredetű alvászavarokat. Alvásproblémám főként stresszesebb, feszültebb élethelyzetekben bukkan fel.

Az alvászavar három módon jelentkezhet: az első, amikor valaki képtelen elaludni, csak forgolódik össze-vissza, és még a bárányok számolgatása sem segít. A másik eset, amikor éjjel többször felriadunk minden ok nélkül, a harmadik pedig, amikor hajnalban, még jóval az első kakaskukorékolás előtt felébredünk, és képtelenek vagyunk visszaaludni.

Esetemben az elsőként említett probléma állt fenn már elég hosszú ideje. Eszembe ötlött, hogy talán a levendula jelenthetné a megoldást, hiszen köztudott, hogy az alvászavarokat és az álmatlanságot is orvosolni tudja. Már csak azt kellett kitalálnom, hogy milyen formában használjam ezt a káprázatos illatú csodanövényt. Végül az illatzsák használata mellett döntöttem, melynek elkészítése szinte gyerekjáték volt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Illatzsák készítése:

A legjobb, ha vékony anyagot választunk, mert így a levendula illatát intenzívebben érezhetjük. Egy régóta a szekrény alján kallódó selyem függönyanyagra esett a választásom. 6 egyenlő részre szabtam, a széleit varrógéppel beszegtem. A megszárított levendulát óvatosan lemorzsoltam a szárakról, és finoman az anyag közepére rendeztem azokat. Megjegyzem, hogy más gyógynövényekből is lehet illatbatyut készíteni. Az anyag négy sarkát megemeltem, majd kis tarisznyát formáltam belőle, ezt követően pedig egy spárga segítségével szorosan megkötöttem, hogy a levendulavirágok ne potyogjanak ki belőle. Utolsó lépésként pedig stílszerűen egy lila selyemszalagból masnit biggyeszttetem a zsákocskára, hogy eltakarjam a nem túl szép látványt nyújtó spárgát. A hat batyuból egy helyet kapott az ágyamban a párnám mellett, a többi szütyő pedig a ruhásszekrénybe került, hogy egyrészt a levendulaillat elűzze az esetlegesen megjelenő molyokat, másrészt, hogy kellemes illattal borítsa be ruháimat.

Elmondhatom, hogy ennek az egyszerű praktikának az alkalmazásával jelentősen javult az alvásom minősége, minden reggel kipihenten ébredek mind a mai napig. Mindezt mindenféle gyógyszerek szedése nélkül értem el egy maréknyi, természet patikájából szedett levendulával és némi kreativitással.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*