Vadmurok (Daucus carota) rózsaszín virága.

A vadmurok (Daucus carota) az ernyősök családjának egyik jeles képviselője. Őshazája ugyan Ázsiában van, de ma már Európa-szerte elterjedt. Főleg réteken, árokpartokon és útszéli gyomtársulásokban találkozhatunk vele.

A vadmurokhoz egy érdekes legenda is kapcsolódik. A virágzat középső virága gyakran pompázik bíborszínben. Ennek egy legenda szerint nagyon egyszerű magyarázata van. I. Jakab angol király felesége, Anna királyné az udvarhölgyei számára egy versenyt rendezett. Arra kérte őket, hogy készítsenek olyan csipkét, mint amilyen a vadmurok virága. Versengés közben Anna királynő egy tűvel megszúrta az ujját, kiserkenő vére pedig a vadmurok virágának közepére cseppent. Az eset óta a vadmurok középső virága a királyné kifröccsenő vérére emlékeztet. A csipkeverő versenyen senki sem bizonyult olyan tehetségesnek, hogy a vadmurok virágától szebb csipkét verjen, azonban a vadmurok virágának angol neve – Queen Anne’s Lace, vagyis Anna királyné csipkéje – azóta is ezt a legendát idézi.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövény akár az egyméteres magasságot is elérheti és júniustól egészen szeptemberig virágzik. A növény levelei szárnyaltak, a levélcimpák pedig keskenyek. Virágai hatalmas ernyőt alkotnak, amelynek a közepén egy sötét virág található. Amikor a növény termései elkezdenek növekedni, akkor az ernyő fészekszerűen behajlik.

Már a régebbi korokban is tisztában voltak vele az emberek, hogy a sárgarépa mennyire egészséges, hiszen tele van C- és B- vitaminnal, illetve B-provitaminnal. Beteg gyermekeket is kezeltek a segítségével. Bélgiliszta esetén répalével itatták a kicsiket, míg hasmenés ellen főtt répát etettek velük. Ennek ellenére a vadmurkot is nagy becsben tartották, hiszen tudták, hogy egy kiváló vizelethajtó növényről van szó

A vadmurok hatóanyagai a C-, B1-, B2- és B6-vitamin. Legjellemzőbb rá, hogy vízhajtó, szélhajtó és epehajtó hatásokkal rendelkezik.

A gyógynövény leveleit és gyökerét levesekben használhatjuk fel, a zöld magokkal desszerteket és körtebefőttet ízesíthetünk meg, míg a vadmurok friss virágait süteményekbe is belesüthetjük.

Ha nem ismeri a növényt, akkor mindenképpen szakértőhöz kell fordulnia, hogy bevizsgáltassa, ugyanis a vadmurkot össze lehet keverni az erősen mérgező bürökkel, a gyilkos csomorikával és egyes borgyökérfajtákkal.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*