fbpx

Antibiotikumok helyett böjtfű

Böjtfű, vagy más néven sarkantyúvirág a kertben egy tök mellett.

A böjtfű (más néven sarkantyúvirág, kerti sarkantyúka) eredetileg Dél- és Közép-Amerikából származik, de egy bizonyos ideje már a mi régiónkban is szélesen elterjedt. Az egynyári növény akár 60 cm-esre is megnő, kiváló gyógyerejéről évszázadok óta tud a természetgyógyászat.

A böjtfű magas C-vitamin-tartalma és a benne lévő mustárolaj-glikozidok révén antibiotikus, vértisztító és nyákoldó hatással rendelkezik. Ennek megfelelően megfázásos időben sokoldalúan alkalmazható. Hatékonyan kezeli a köhögést, a náthát, a rekedtséget, de más gyógyhatásai is ismertek. Nemcsak a székrekedést szünteti meg, hanem húgyúti fertőzéseknél is segít. A böjtfű fogyasztása jobb keringést eredményez, ami az idősebbeknek, a stresszben élőknek és a láncdohányosoknak fontos érv lehet ahhoz, hogy ezt a növényt a saját kertjükben termesszék.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A böjtfű nem különösebben igényes növény. Egy tápanyagban gazdag talaj és egy árnyékos hely tökéletesen megfelel számára. Fákra is képes felkúszni, akár 60 cm magasság felett is. A növény salátákban is fogyasztható. Nemcsak a feltűnően kerek levelek, hanem a narancs, vörös vagy sárga virágai is – amelyek júniustól októberig nyílnak– fűszeres és friss ízűek, ezen felül remek színfoltot képviselnek a salátában. De zöldfűszeres túróban vagy csak egyszerűen a vajas kenyérre szórva is ízletesek. Tojásos ételeket és burgonyát vagy más fogásokat is jól ízesíthetünk a növénnyel, és egyúttal az immunrendszerünknek is jót teszünk vele. A böjtfű csak teának nem alkalmas.

Tanulmányok szerint a böjtfű olyan antivirális és antibakteriális hatással rendelkezik, hogy hatóereje egy antibiotikuméval vetekszik. Segítségével csökkenthető az antibiotikumok alkalmazása, sőt a H1N1-vírussal is felveszi a harcot. Ez arra kell, hogy ösztönözzön bennünket, hogy a böjtfű gyakran szerepeljen étrendünkben.

  1. Borszéki Sándorné

    Hol lehet beszerezni ilyet, egyenlőre teának valót, mivel már késő ültetni, de a mag is érdekelne?

  2. Pingback: 5 különleges tea és hatásuk | Gyógyszer Nélkül

  3. Pingback: Hogyan védekezhetünk a Helicobacter pylorival szemben? | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.