Aszalt szilva kis tálban, mellette két szem friss szilva.

Az oszteoporózis elkerülése, vagy legalábbis a csontok egészségének javítása sokkal egyszerűbb is lehetne, állítják ezt a legújabb kutatások. Kutatók tényként írták le, hogy az aszalt szilva például kedvező hatással van a csontsűrűségre. Nők esetében a menopauza idején növekszik meg a csontritkulás kialakulásának a kockázata. Férfiak is szenvedhetnek benne, de a nőket fokozottabban sújtja ez a betegség.

Az aszalt szilva csonterősítő hatásával kapcsolatban vizsgálat is folyt. Posztmenopauzás nőket két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai mindennap tíz szem aszalt szilvát kaptak, míg a másik csoport tagjainak nem kellett aszalt szilvát fogyasztaniuk. Viszont mindkét csoport tagjai kaptak kalcium- és D-vitamin-kiegészítést is. A vizsgálat fél éven keresztül zajlott. Javulást azoknál a tagoknál tapasztaltak elsősorban, akik mindennap aszalt szilvát is fogyasztottak. A vizsgálatot még más aszalt gyümölccsel is megismételték, de csupán az aszalt szilva fogyasztása esetén tapasztaltak jelentős és pozitív változásokat a csontok egészségében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az idősebb nőknél kialakulhat egy olyan állapot, amikor a csontsejtek növekedése leáll és a regeneráció nem következik be. Az aszalt szilva rendszeres fogyasztása azonban egy lehetőséget biztosít azok számára, akik ezen problémával kénytelenek szembenézni. De nemcsak az idősebb hölgyek, hanem bárki javíthatja a csontjai egészségét ezzel a természetes megoldással.

A nők csontjainak sűrűsége átlagosan 3-5 százalékkal csökken évente. Ez a csökkenés a menopauza időszakára érvényes. A férfiaknál a csontok egészségének csökkenése és a csontsűrűség romlása 65 éves kor után kezdődik.

A szakértők szerint soha nem szabad megvárni, míg a csontritkulás állapotáig eljutunk, hiszen ilyenkor már nem sok mindent tehetünk, sőt fokozottan ki vagyunk téve a csonttörés veszélyeinek is. Érdemes étrendünkbe cukormentes aszalt szilvát is beiktatni, hiszen ezzel jelentősen javíthatunk csontjaink állapotán.

A csontritkulás elleni küzdelemben és a csontok egészségének megóvásában nagy segítségünkre lehet tehát az aszalt szilva, viszont egyéb előnyei is vannak ennek a gyümölcsnek. A szilva tele van antioxidánsokkal, amely nemcsak a sejtek egészségét, hanem az immunrendszert is megtámogatja. Az aszalt szilva segít szabályozni a koleszterinszintet, megakadályozza az elhízást, emellett kihat a szív- és érrendszerre is.

Az aszalt szilva jó hatással van az elektrolit egyensúlyra, az idegrendszer működésére, de részt vesz a vér egészségének védelmében és a véralvadás szabályozásában. Emellett az emésztési zavarban szenvedőknek is javasolt a fogyasztása, hiszen nagyon hatásos székrekedés ellen.

Ehhez a cikkhez 4 hozzászólás

  1. Az aszalt szilva a legjobb hazai antioxidáns növények élére került, mivel az ORAC értéke 5770, míg a homoktövisé csak 3307 és a fekete áfonyáé csak 2100.

  2. Dr. Szentmiklósi József

    Kérdésem az, hogy ezek a megállapitások csak az aszalt szilvára vonatkoznak, vagy hasonló hatással rendelkezik a szilvalekvár fogyasztása is?

  3. Sátor Józsefné

    Rengeeteg szilvalekvárt főzök be és minden reggel eszünk 1 evőkanállal. Cukormentesen természetesen. Az emésztést garantáltan rendben tartja, de engem is az érdekel, hogy csontritkulás ellen is jó?

    • Azért jobb az aszalt szilva, mert a vízveszteség miatt abban koncentrálódnak leginkább az ásványi anyagok, mint a réz és bór, melyek a csontokat védik, valamint az aszalt szilvának magas az inulintartalma is, ami a hasznos bélbaktériumok táplálékául szolgál, olyan környezetet teremtve a bélben, amely segíti többek között a kalcium felszívódását.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*