fbpx

Az adaptogén gyógynövények és a stressz csökkentése

Egy fiatal lány az ablakpárkányon ülve teázik, fején fülhallgató.

Amennyiben a stressz hosszú ideig van jelen az életünkben, nagyon károsan hat a testi és a lelki egészségünkre. Természetesen a legtöbb esetben a munka a stressz kiváltó oka, így arra kell törekednünk, hogy megfelelő stresszlevezetési technikákat alkalmazzunk, hiszen ezek nagyon hasznosak lehetnek, hogy ne fejtse ki a káros hatásait. Alkalmasak lehetnek erre a légzőgyakorlatokat, a meditációt, de a rendszeres testedzés is sokat segíthet a stressz tüneteinek enyhítésében.

A stresszkezelésben az úgynevezett adaptogén gyógynövények is segíthetnek, hiszen hatékonyan semlegesítik a stressz káros hatásait, mint például a magas vérnyomást, a depressziót vagy a múlni nem akaró fáradtságot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az adaptogén gyógynövények segítenek a stresszorokhoz való alkalmazkodásban és hasznunkra válnak a különféle betegségek megelőzésében, de növelik az állóképességet, javítják az immunfunkciókat és meghosszabbíthatják az élettartamunkat is.

A hagyományos kínai és ájurvédikus orvoslás már ősidők óta alkalmazza ezeket az adaptogén gyógynövényeket, hiszen nagyon jól tudják, mennyire hatékonyak lehetnek a stresszsoldásban.

Ahhoz, hogy egy gyógynövény megkapja az adaptogén titulust, több kulcsfontosságú kritériumnak kell megfelelnie. Egy gyógynövény akkor válhat adaptogénné, ha biztonságos a fogyasztása és semmiféle mellékhatással nem rendelkezik. Az is fontos, hogy csökkentse a szervezetben a stressz szintjét, illetve egyensúlyt teremtsen az emberi szervezetben, de eközben ne fejtsen ki nyugtató és stimuláló hatást.

Nagyon sok gyógynövény került az adaptogének csoportjába, mi most csak néhányat sorolunk fel. Az egyik közülük a szibériai ginszeng, amely csökkenti a stresszt, a fáradtságot, de jelentősen enyhíteni tudja a depresszió tüneteit is.

A másik gyógynövény a schisandra berry, amely a mentális egészséget támogatja, de hatásos lehet akkor is, ha fontos számunkra a májunk működése.

Az indiai ginszeng másik neve az ashwagandha. Ez a gyógynövény eredményesen bánik el a fáradtsággal és segít javítani a koncentrációt is.

Néhány gomba is bekerült az adaptogén csoportba, mint például a cordyceps, amely nemcsak energiát biztosít, hanem az állóképességet is megnöveli.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.