fbpx

Az agy serkentése nyugdíjaskorban

Nagymamájának segít a keresztrejtvény megfejtésében az unoka.

Sokan tartanak attól, hogy a nyugdíjba vonulás után megszaporodnak az egészségügyi panaszok, és elkezd hanyatlani a memória. Van benne valami. A nyugdíjba vonuló embereknek egyrészt jóval több ideje van saját magukkal foglalkozni, másrészt még ha sok is az otthoni teendő, jobban feltűnik, hogy itt fáj, ott fáj. Hiszen amikor a munkahelyen dolgozunk, akkor szinte egész nap pörgünk, terveket készítünk és valósítunk meg, és ha fáj is valami, nem sok időnk van ezzel foglalkozni.

A napi tevékenységek, a feladataink, a munkánk az agyat is karbantartják, ezért van az, hogy a memória romlása, a kognitív problémák elsősorban a nyugdíjba menetel után teljesednek ki. Mit tehetünk a kognitív hanyatlás ellen? Mit tegyünk, hogy az agyunk fitt maradjon még akkor is, ha már nem kell rendszeresen munkába járnunk? Cikkünkben erre adunk ötleteket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A nyugdíjaskor nem jelenti a véget. Sok embernél azért is következik be kognitív hanyatlás, mert elszigetelve élnek, nem keresik más emberek társaságát. A kognitív hanyatlásnak oka lehet az is, hogy a nyugdíjba vonuló személy lelassul, nem tűz ki célokat, nem akar már terveket megvalósítani. Miért ne lehetne idősebb korban is olyan terveket szövögetni, amelyet meg is valósítunk?

A másik gond az, hogy az idősebb személyek egy része nem végez olyan szellemi tevékenységet, amely jó hatással van a kognitív funkciókra. Pedig ebben az életszakaszban több idő jut olvasásra, keresztrejtvényfejtésre, vagy bármi olyan dologra, ami megdolgoztatja az agyat.

Mit tehetünk? Azok, akik nyugdíjba vonultak, mindenképpen keressenek olyan elfoglaltságot, melyet szeretnek és örömöt okoz. A memóriára ugyanis nemcsak a szellemi tevékenység van pozitív hatással, hanem minden olyan dolog is, ami pozitívan hat az agy működésére. Ide tartozik az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a szociális, társadalmi kapcsolatok megléte, ápolása és fenntartása is.

A csökkent kognitív funkció és a mentális hanyatlás gyakran kapcsolódik a demencia kialakulásához. Tehát minél aktívabbak vagyunk, annál kisebb lesz az esély arra, hogy idősebb korunkban a demencia fenyegessen bennünket.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.