fbpx

Az agyunk is jobban működik, ha áldozunk a szerelem oltárán

A takaró egy darabját szorítja egy piros körmű hölgy a kezében.

Az agyban lévő vegyi anyagok nagyon sokat tehetnek azért, hogyan is állunk a házasélethez. De mi történik az agyunkban szerelmeskedés közben, és milyen hatásai vannak a jó házaséletnek az agy működésére?

Az agy limbikus rendszere szerelmeskedés közben aktíválja az érzelmeinket. Ilyenkor kémiai vegyületek szabadulnak fel az agyban és ezek a kémiai változások mintegy megtámogatják a „szexuális tevékenységet”. Az egyik ilyen neurotranszmitter a dopamin, amely hatására vágyat érzünk szex közben, de ez felelős azért is, ha egyfajta euforikus érzés alakul ki bennünk a szexet követően. Ez a kémiai vegyület akkor is felszabadulhat, ha bizonyos élelmiszereket fogyasztunk. A hipotalamusz szabályozza az éhséget, a szomjúságot és az érzelmi válaszokat is.

Az oxitocin egy hormon, ami éppen úgy működik, mint egy agyi neurotranszmitter. Az oxitocin felelős a szexuális vágy és az orgazmus létrejöttéért. Szeretkezés közben is ez a hormon szabadul fel a testben. Kutatások igazolják, hogy fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szerotoninnak is fontos szerepe van, hiszen segít szabályozni az alvást és a hangulatot. Depressziós személyeknél gyakran alacsony a szerotoninszint. Mivel a szexuális együttlét megnöveli a szerotonin szintjét, ezért érezhetjük magunkat sokkal boldogabbnak az együttlétet követően.

A rendszeresen házaséletnek nagyon jó hatása van az egészségre, hiszen csökkenti a stresszt, fokozza a hangulatot és még a memóriára is kedvező hatást gyakorol.

A noradrenalin hatással van az agyban lévő szimpatikus idegrendszerre, emellett fokozza az izgalmat és az energiaszintet.

Orgazmust követően csökken a dopaminszint, ez megmagyarázza, ha egyes emberek a szexuális együttlétet követően hangulatzavartól szenvednek, sőt akár még szomorúságot is érezhetnek.

Nőknél az oxitocin, míg férfiaknál a vazopresszin a kötődést segíti elő. Szexuális együttlétet követően a nőkben felszabaduló oxitocin hatására a nő még több bújásra, simogatásra vágyik, de csak azzal a személlyel, akivel létrejött a kötődés. Férfiaknál az oxitocin megfelelője a vazopresszin, amely szintén a társhoz való kötődést segíti elő.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük