Idős, nyugdíjas emberek jókedvűen tornáznak.

Idősebb korban sajnos zsugorodásnak indulhat az agy, azonban sokféle olyan tevékenység létezik, amelyek megakadályozhatják ennek a folyamatnak a kialakulását. Hasznos lehet a kertészkedés, a tánc, illetve a rendszeres, mérsékelt testmozgás.

A testmozgás szerepe

Már napi félórás mérsékelt testmozgás is sokat segíthet az agy zsugorodásának megállításában. Minden olyan fizikai aktivitás előnyös, ami egy kicsit megmozgat, lefáraszt. A fentieken kívül az úszás, a szobakerékpározás, sőt a napi séta is nagyon hasznos lehet, hiszen ezek a tevékenységek elősegítik, hogy az agy is fiatalos és fitt maradjon. Amennyiben a rendszeres testmozgással az agyunk megfiatalodik, több évet is letagadhatunk a korunkból. Természetesen fontos a káros szenvedélyek elhagyása is, hiszen például a dohányzás sok évvel rövidítheti meg az életet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Akár négy évet is nyerhetünk

Az említett módszerrel más olyan, az agyat érintő veszélytől is megóvhatjuk magunkat, mint például a kognitív funkciók hanyatlása vagy a rettegett demencia. A kutatók az egyik csoportba olyan idősebb embereket vontak be, akik rendszeresen mozogtak, a másikba pedig olyanokat, akik egyáltalán nem szerettek sportolni, mozogni. Kiderült, hogy az aktív személyek sokkal jobban szerepeltek a kognitív teszteken és az agyi aktivitásuk alapján akár 4-6 évet is letagadhattak volna a korukból, hiszen a mozgás szinte megfiatalította őket, az agyméretük pedig mintegy 12 köbcentiméterrel volt nagyobb az inaktív társaikkal szemben.

Az emberi agy

A kor előrehaladtával az emberi agy súlya mintegy 5 százalékkal csökken, amennyiben a személy inaktív életmódot folytat. Az agy zsugorodásának folyamata már 40 éves korban elkezdődik, és körülbelül 70-75 éves korban tetőzik, idővel tehát felgyorsul a folyamat. Ezért is ugrik meg idősebb korban annyira a demenciában és az Alzheimer-kórban szenvedő betegek száma.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*