fbpx

Az alvási gondok és a citromfű kapcsolata

Citromfűágak között egy illóolajas üvegcse.

Az emberek jelentős hányada szenved valamilyen alvási problémától. Sok ember panaszkodik krónikus alváshiányra és még több azoknak a száma, akik éjszaka felébrednek és képtelenek visszaaludni.

Az alvási problémákat meg kell szüntetni, kezelni kell, mert rengeteg gondot okozhatnak. Aki rendszertelenül és nem kielégítően alszik, a súlyfeleslegétől is nehezebben szabadulhat meg, illetve krónikus betegségek kialakulásától is tartania kell, mint például rákos megbetegedések vagy éppen a demencia.

Álmatlanság és alvási problémák esetén nagyon sokat segíthet a citromfűkivonat. A citromfű emellett csökkentheti a depresszió és a szorongás kialakulását, nem beszélve a stresszcsökkentő hatásáról.

Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akik alvási gondokkal küzdöttek. Ezek az emberek két héten keresztül minden egyes nap citromfűkivonatot kaptak. Két hét elteltével kivétel nélkül minden egyes személynél javult az alvás minősége, illetve jelentősen csökkentek a szorongásos és depressziós tünetek is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A citromfű bátran alkalmazható közepes szorongásos és alvási zavarok esetén. Álmatlanság ellen azért nagyon hasznos, mivel segít az elalvásban és megszünteti az éjszaki felébredést, felriadást, ami sok esetben okozhat kialvatlanságot.

A citromfüvet más problémák esetén is lehet alkalmazni. Nagyon nagy segítség lehet herpesz kialakulásakor, jó lehet emésztési zavarokra, enyhíti a hányingert, és még Alzheimer-kór esetében is be lehet vetni, mert jelentősen képes lecsökkenti ennek a betegségnek az egyik tünetét, a fokozott izgalmat, izgatottságot.

Alvásra mindenkinek szüksége van, hiszen a szervezetünk ekkor próbálja kijavítani a napközbeni esetleges hibákat. Az alvás és az egyik alapvető szükségletünk, ami a jólétünket is biztosítani tudja. A citromfű mellett más kiegészítők is segíthetnek az elalvásban, például a magnézium, a macskagyökér-kivonat, illetve a kamillatea.

Néhány rutin is segíthet a gyors és pihentető alvásban. Próbáljon meg mindig ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni.

Legyen a hálószobában sötét, ne legyen benne televízió és más elektronikai berendezés, mivel ezek mind-mind megzavarják a nyugodt alvást.

A lefekvés idejéhez viszonyítva legalább másfél órával korábban zuhanyozzon vagy vegyen forró fürdőt. Minden nap mozogjon egy keveset. Elalvás előtt 3 órával már ne fogyasszon koffeint, alkoholt és ne étkezzen.

  1. A citromfű mellett egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy a komló is segítheti az embereket az alvásminőség javításában, sőt segíthet az alvási állapotok, például az álmatlanság kezelésében.
    A komlót hagyományosan használják az alvással kapcsolatos problémák megoldására, és számos tanulmány elemezte annak hatékonyságát alvási segédanyagként. Több tanulmány megállapította, hogy a komló egy másik gyógynövénnyel – valeriannal kombinálva hatékonyan elősegíti az alvást.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.