Bélrendszerben lévő különféle baktériumok (a jó baktérium a képen kék gömbökkel jelölve).

Biztos vagyok benne, hogy hallott már az erjesztett ételekről, amelyek nagyon jó hatással vannak az emberi egészségre. Az erjesztett ételek készítésénél baktériumokat és élesztőt használnak a fermentációs folyamat részeként, így fokozva az élelmiszer tápanyagtartalmát.

Az erjesztett ételekhez adott baktériumok elősegítik a bél egészségét. Jótékony enzimeket biztosítanak az emberi szervezet számára, növelik a B-vitaminok, a biotin és a folsav mennyiségét és az ásványi anyagok hasznosulását.

Rövidláncú zsírsavakat biztosítanak, amelyek javítják az immunfunkciót. Az immunrendszerünk és a szerotonin nagy része is a bélben van. A gyomor és a bél rossz állapotba kerülhet az antibiotikumok, az élelmiszer-allergia és a nem megfelelő étrend miatt. Ideális esetben a bélrendszerben nagyobb arányban vannak jelen a jó baktériumok, de ez a helyes arány felborulhat, ha a fentebb említett dolgok kerülnek előtérbe. Nos, az erjesztett ételek abban lehetnek a segítségünkre, hogy sikeresen fenntartják ezt az arányt, azaz a jó bélbaktériumok lesznek túlsúlyban, ezzel megszűnnek az egészségügyi problémák és sok betegség is a múlté lehet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kiegyensúlyozott bélrendszer biztosítja az endokrin rendszer, az immunrendszer, az emésztőrendszer és az idegrendszer egészségét. Vagyis az egészséges bélrendszer az alapja az emberi egészségnek és az ember jólétének.

Mivel az immunrendszer közel 80 százaléka a belekben található, így az erős immunrendszer fenntartása érdekében támogatni kell a bélrendszert.

Az asztma és az autoimmun állapotok mind-mind azt mutatják, hogy kevesebb jó baktérium található a bélben. Ezért nagyon fontos rendszeresen probiotikumot és prebiotikus ételeket fogyasztani. A probiotikumokban gazdag, fermentált ételek beillesztése az étrendünkbe a felső légúti fertőzés időtartamát is lerövidíti.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy azok a személyek tudják leginkább az ideális testsúlyukat megőrizni, akik egészséges bélflórával rendelkeznek, míg azoknak, akiknek a bélrendszerében az egyensúly felborult, súlytöbblettel rendelkeznek, és a plusz kilókat nehezebben adják le.

Az egészséges bélrendszer kapcsolatban áll az agyműködéssel: számos probiotikus törzsről kimutatták, hogy csökkentik a depresszió és a szorongás tüneteit.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*