Evőkanálban lévő mikroorganizmusok, kórokozók.

Évente sok ember szenved ételmérgezést. Van, akinek csak enyhébb tünetekkel kell megküzdenie, míg mások komoly panaszokkal fordulnak orvoshoz, közben nem is sejtik, hogy valami rossz étel miatt lettek betegek.

Az egyik legszembetűnőbb tünete az ételmérgezésnek az izzadás. Ha valaki rossz ételt evett, nem a gyomra fájdul meg leghamarabb és nem a mosdóba fog rohangálni, csak az veszi észre, hogy rendellenesen verejtékezik. Vagyis nem végzett semmi megerőltető munkát, mégis izzad.

A gyomor- és bélrendszeri panaszok csak később jelentkeznek. Lassan megjelennek a tipikus emésztőrendszeri panaszok, az egyik ilyen a puffadás, de a hányás és a hasmenés is a gyakori tünetek között szerepelhet. Általában ezek megjelenésénél már a beteg is sejti, hogy az elfogyasztott étellel lehetett valami probléma.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hányinger és a hányás is a tünetek széles skálájába tartoznak. Például a Listeria monocytogenes nevű baktérium is okozhat ilyen tüneteket, amely főleg fertőzött húsból vagy tejtermékből kerül a szervezetbe. A szalmonella leginkább a tojás által fertőz. Gyomor- és bélrendszeri fertőzést nem friss zöldség és gyümölcs is okozhat. Az ételmérgezés kellemetlen tünetei az elfogyasztott ételt követően körülbelül 12-78 órán belül jelentkeznek.

Az ételmérgezés egy másik tünete a láz. Ha a láz 48 óra múlva sem csökken, vagy nem múlik el, azonnal fel kell keresni az orvost a szövődmények elkerülése érdekében.

Az ételmérgezés zavart állapotot is okozhat. Megjelenhet az izmokban a merevség. Ez legfőképpen a nyakban lévő izmokra jellemző, de a beteg általános gyengeséget is tapasztalhat.

Ha valaki ételmérgezési tüneteket tapasztal magán, fontos, hogy folyamatosan hidratált legyen. A hányás és a hasmenés is vezethet kiszáradáshoz. Az alkoholos italok és a koffeines italok ilyenkor tilosak, mivel ezek is vizet vonnak el a szervezetből.

Milyen ételekere kell fokozottabban odafigyelni? Természetesen minden étel előkészítésénél az alapvető higiéniára kell törekedni, de a legnagyobb veszélyt a nyers hús, a tej és a tejtermékek, illetve zöldségek és gyümölcsök jelentik.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*