fbpx

Betegségek, amelyek kézmosással megelőzhetők

Beszappanozott kezét mossa valaki a mosdókagylónál.

Az alapvető higiénia kulcsfontosságú a betegségek megelőzésében. Létezik néhány betegség, amelyet könnyedén megelőzhetünk, ha rendszeresen mosunk kezet.

De miért olyan fontos a kézmosás? Többek között azért, hogy megszabaduljunk azoktól a baktériumoktól és vírusoktól, amelyek betegségek okozói lehetnek. Az embereknek mindössze 5 százaléka tud helyesen kezet mosni. Akkor mossuk meg jól a kezünket, ha a mosakodás legalább fél percig tart és a kéz minden részét alaposan megmossuk, vagyis különös gondot fordítunk az ujjak közére és a kézhátra is.

Ha nem mosunk kezet, úgy nagyon sok betegség leselkedhet ránk. Az influenza halálos is lehet, legfőképpen a gyerekeket, az idősebb személyeket és az immunhiányos betegeket veszélyezteti ez a betegség. A legfontosabb megelőző viselkedés az alapos kézmosás, hiszen az influenzát okozó kórokozók emberről és tárgyakról is a szervezetbe kerülhetnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szalmonellózis egy olyan betegség, amely általában valamilyen fertőzött ételről kerül az emberi szervezetbe. Ezek a kórokozók vagy a húson vagy a tojáson találhatók meg, és ezért kell alaposan megmosni a gyümölcsöket és zöldségeket, mielőtt elfogyasztjuk vagy feldolgozzuk azokat. Ha húsételekkel dolgozunk, utána mindig alaposan kezet kell mosni, mert ily módon is bekerülhet a szervezetünkbe a kórokozó.

A mononukleózist csókbetegségnek is nevezik Ezt a betegséget az Epstein-Barr elnevezésű vírus okozza. A betegség legfőbb terjesztője a nyál, amely általában csókolózás útján „cserélődik”, de köhögés és tüsszentés által is terjed, ezért a kézmosásnak különös jelentősége van ennél a betegségnél. A mononukleózis tünetei a következők lehetnek: magas láz, fáradékonyság, torokfájdalom, testi fájdalmak, megnagyobbodott lép.

A Streptococcus elnevezésű baktérium ellen antibiotikumot szükséges használni. Ez a baktérium okozhat torokgyulladást, de akár reumás lázat is. A baktériumok köhögéssel és tüsszentéssel terjednek, így a kórokozók könnyedén rákerülhetnek a kézre, onnan pedig még könnyebben bejutnak a szervezetbe.

A hepatitis-A vírus nem okoz ugyan krónikus májbetegséget, mint a hepatitis-B és -C, viszont generálhat gyomor- és bélrendszeri problémákat, fáradtságot és lázat is. Ez a betegség is kialakulhat a nem megfelelő kézmosás miatt, így nem árt az óvatosság.

2 thoughts on “Betegségek, amelyek kézmosással megelőzhetők”

  1. A hepatitis B-re igaz a megállapítás, de a hepatitis C-nél vitatható, mert az jellemzően a véren keresztül fertőz, pl. közös fecskendő használatával.

    1. Kedves László!
      A hepatitis-B és -C vírus egyaránt vérrel és testnedvekkel fertőz; cikkünkben a hepatitis-A vírust említettük, mint lehetséges fertőzésveszélyt nem megfelelő higiénia esetén.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük