fbpx

Betegséget okozhatnak a fürdőszobai bakik és hiányosságok

Fiatal lány zöld törölközőbe csavarva áll a fürdőszobai tükör előtt.

A fürdőszobai higiénia nagyon fontos, hiszen a lakásunk ezen pontján sok baktérium megtelepedhet, amelyek akár betegséget is okozhatnak. Mire ügyeljünk? Milyen higiéniai szabályokat tartsunk be, hogy ne kapjunk el semmilyen betegséget?

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a fogkefét ne tartsuk a WC közelében. Amikor ugyanis lehúzzuk a WC-t, akkor a vízpermet akár 2 méterre is „elröpülhet” a levegőben, ami a fogkefén is landolhat, súlyos betegségeket okozva. Az egészségünk megőrzése érdekében legalább 2 havonta cseréljük le a fogkefénket.

A törülköző gyakori cseréje és fertőtlenítése is nagyon lényeges, hiszen a fürdőszobában mindig magas a páratartalom, amitől a törülközők nedvesek maradnak, ez pedig kiváló táptalaja a különféle mikroorganizmusok, gombák és baktériumok elszaporodásának.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az egyik legrosszabb, amit tehetünk, ha fürdőszivacsot használunk. A fürdőszivacs sem tud kellőképpen kiszáradni, ezért ebben is nagyon sok olyan baktérium és gomba elszaporodhat, amelyek fertőzéseket és ezzel együtt betegségeket okozhatnak.

A nem megfelelő kézhigiénia is okozhat gondokat. A kezünket mindig alaposan, elegendő ideig szükséges mosnunk. Ennek a rituálénak legalább 20 másodpercig kellene tartania minden egyes alkalommal.

Hogyha mezítláb sétálunk a fürdőszoba padlóján, akkor is elkaphatunk különféle betegségeket és a fertőzések áldozatául eshetünk. A nedves padlón való járkálás miatt könnyen összeszedhetünk olyan betegségeket, mint a talpi szemölcs, a láb- és a köröm gomba, főleg ha a családban van is olyan, aki ezekkel a makacs betegségekkel küzd.

A tisztítószerek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek asztmát és allergiát is okozhatnak, sőt a kutatások szerint akár még a rákos megbetegedésekért is okolhatók – főleg, ha napi szinten nagy mennyiséget használunk belőlük a lakásunk tisztítására.

Ha nem mosunk elég alaposan és elég ideig fogat, ha nem használunk fogselymet, akkor is megbetegedhetünk. A probléma a szájüregben kezdődik. Először fogszuvasodással, majd ínysorvadással kell számolnunk, ezután krónikus szívbetegség is kialakulhat. Mikor mossunk fogat? Lehetőleg minden étkezés után – azonban ne azonnal, hanem lehetőség szerint teljen el legalább húsz perc az étkezés és a fogmosás között.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Sajnos általános, hogy a WC a fürdő egyik sarkában van még új építésű lakásokban is. Ahogy nézem az eladó régi családi házakat, sírnivaló, hogy a száz négyzetméterből négyet “áldoztak” a fürdőre és abban ott a WC. Segíthet egy apróság, ha felhúzunk a WC kagyló mellé egy kis falat, elég másfél négyzetméter is.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük