fbpx

Böjtölés, egészség

Kék-barna faasztalon kék-barna mintás tányér késsel, villával, kis fehér vekkerrel.

Az egészségünk rendkívül törékeny. A betegség többnyire akkor következik be, ha túl sok mérgező anyag, toxin kerül a testünkbe. Néha nagyon hasznos lehet kicsit böjtölni, megtisztítani a szervezetünket, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzések és a betegségek kialakulásának kockázatait. A szervezet méregtelenítése az immunrendszer erősítésében is aktívan részt vesz.

Annak, hogy ki miért böjtöl, sok oka lehet. Egyesek azért teszik, hogy megtisztítsák a szervezetüket a méreganyagoktól, míg mások vallási meggyőződésből döntenek a böjt mellett.

Olyan emberek is vannak, akik fogyni szeretnének, és ezért választják a böjtöt megoldásként. Számos tanulmány számolt be arról, hogy a böjt javítja a vércukorszint-szabályozást, ami pedig a cukorbetegség kockázatát csökkenti jelentősen. A böjtölés csökkenti az inzulinrezisztencia kialakulásának az esélyét. A férfiakra és a nőkre is ugyanolyan pozitív hatást gyakorol.

A szervezetben kialakult gyulladás krónikus betegségek kifejlődéséhez vezethet. A böjt csökkenti a gyulladás szintjét a szervezetben és ezzel az egészségünk is sokkal jobb lesz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vezető halálok hazánkban és világszerte is a szívbetegség. A diéta és az egészséges életmód a leghatékonyabb módja a szívbetegség kockázatainak csökkentésére. A böjt is nagyon előnyös lehet a szív egészségére nézve. A rendszeres böjt csökkenti az LDL-koleszterin-szintet és a trigliceridszintet. Mindemellett a magas vérnyomás és az összkoleszterinszint is csökken.

A böjt jobb agyműködést biztosít és még az agy szerkezetét is javítja, ugyanis a böjtölésnek kiemelkedő szerepe van a gyulladás csökkentésében, és ezzel a neurodegeneratív betegségeket előzhetjük meg. Mivel az idegsejtek szintézisét is javítja, így a böjtnek nagy szerepe lehet az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór megelőzésében.

A böjtnek kiemelkedő szerepe van az anyagcsere fokozásában, ez növeli a noradrenalin neurotranszmitterek szintjét, ami pedig kedvezően hat a fogyásra is. A böjtölés segít a testtömeg és a testzsír csökkentésében is.

Tanulmányok igazolják, hogy a böjt növeli az emberi növekedési hormon szintjét, ez pedig egy olyan hormon, amely szerepet játszik a növekedésben, az anyagcserében, a fogyásban és az izomerő fenntartásában.

 1. Amikor még nem voltak”modern” megoldások, addig a vallásokba ültették az egészségmegóvó rituálét.
  Pénteken ne egyél húst— Miért ne,…
  Ramadán- teljes szervezet méregtelenítése
  kóser konyha
  stb.
  Mind-mind az egészségünket szolgálta, szolgálja nem az Istennek fáj a betegség, hanem NEKÜNK!!!!
  Világtájaktól függően más- más a szervezet “tisztítása”

 2. Ezket a szokasokat egyhazi emberek vezettek be.A vallas sotetben tartotta a szegenyembereket(majd a tulvilagon jol elsz stb).. Amig a szegenyebb reteg bojtolt,nem kopott az eleskamra keszlet,kevesbe voltak elegedetlenek.
  Az eu hatas persze igaz.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük