Egy barna tálban brokkoli rózsáira szedve.

Bár szabad szemmel nem látható, mégis nap mint nap rengeteg toxikus és szennyező anyaggal kerülünk kapcsolatba, amelyek veszélyt jelentenek az egészségünkre. Hozzáértők úgy vélik, hogy a brokkoliban megvan minden olyan természetes vegyület, amelyek növelheti a sejtek azon képességét, hogy ne csak alkalmazkodni tudjanak ezekhez a toxinokhoz, de ki is tudják védeni azok károsító hatásait.

A brokkoliról már számtalan kutatás alkalmával bebizonyosodott, hogy méregtelenítő hatásokkal rendelkezik. Egy tanulmányban azt a megállapítást tették, hogy azok a menopauzán átesett nők, akik nagy mennyiségben fogyasztanak grillezett vagy füstölt húsokat és húskészítményeket, nagy kockázatnak teszik ki az egészségüket, hiszen ezzel a táplálkozással jelentősen megemelkedik a mellrák kialakulásának kockázata. Viszont a kockázatot csökkenteni lehet, ha keresztesvirágú zöldségeket, például brokkolit fogyasztanak, mert ez fokozza a májban a méregtelenítő enzimek termelődését. A brokkoliról ezen kívül az is bebizonyosodott, hogy a rákkeltő anyagok mennyiségét is csökkenteni képes az emberi szervezetben.

Világszerte rengeteg haláleset történik a légszennyezettség miatt. A levegőben lévő szennyező anyagok csökkentik a tüdő működését, illetve fokozzák a szívroham, az asztma és a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akik Kína egyik iparosodott régiójában éltek. A vizsgálat előtt és azt követően is vizelet- és vérmintát vettek a vizsgálatban résztvevőktől a szennyező anyagok szintjének meghatározására.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatásban résztvevőket két csoportra osztották. A kontrollcsoport minden egyes nap desztillált vizet, anannászt és lime-ot tartalmazó italt kapott. A másik csoport ugyanezeket az italokat fogyasztotta, viszont az italaikba brokkolicsírából készült port is kevertek. A brokkolicsíra különösen magas koncentrációban tartalmaz olyan természetes vegyületeket, mint szulforafán vagy glucoraphanin.

A vizsgálat zárásaként a kutatók azt a megállapítást tették, hogy a brokkolicsírát is fogyasztó csoport tagjai szervezetéből igen jelentős ütemben választódtak ki a káros anyagok. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a brokkoli valószínűleg hasonló hatást gyakorol az élelmiszer- és a vízszennyező anyagok kockázatainak a csökkentésére is.

Tehát a brokkoli pozitív hatással van a szervezet méregtelenítő rendszerére. A keresztes virágúak közül a brokkoliban van a legtöbb antioxidáns, azonban a kelkáposzta is tartalmaz például szulforafánt és indol-3-karbinolt, amelyek a rákkeltő anyagokkal szembeni védő hatásukról ismeretesek.

A brokkoli nem csak a méregtelenítésben játszik kiemelkedő szerepet, hiszen megtámogatja az emésztést, elősegíti a szív- és érrendszer egészséges működését, csökkenti a gyulladást, fenntartja a megfelelő hormonális egyensúlyt, csökkenti a magas vérnyomást, az asztma és az allergiák tüneteit, megtámogatja az egészséges koleszterinszintet és magas szintű antioxidáns-tartalma csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*