fbpx

Cinkhiány – okok, tünetek, megelőzés

A cink elem helye a periódusos rendszerben, a mező sarkában cinket tartalmazó táplálékkiegészítők.

Kezdetben inkább diffúz panaszok emlékeztetnek a cinkhiányra. Ha csak csekély mértékű a szervezetben ennek a nyomelemnek a hiánya, különböző reakciók fordulhatnak elő. Az immunrendszer gyengülésével összefüggésben például gyakrabban lépnek fel megfázásos megbetegedések, mint máskor. Ha a hiány hosszabb időn keresztül fennáll, és ezt az állapotot nem ellensúlyozzuk, különféle súlyosabb tünetek következhetnek be.

Az okok felismerése

Az egyoldalú táplálkozás és a rendszeres alkoholfogyasztás cinkhiányt vonhat maga után. Részben azonban örökletes zavar is megállapítható a cinkanyagcserében. Hashajtó vagy fogamzásgátló tabletták gyakori szedése ugyancsak hiányt eredményezhet. Ráadásul az idősebbeknek, gyerekeknek és a várandósoknak magasabb a cinkszükségletük. Maga a stressz is meghatározó lehet a cinkhiány kialakulásában. Az egészségtelen táplálkozás, amely főleg gyorsételekből áll, egy további tényező, amire figyelni kell.

A tünetek értelmezése

A túl kevés cinkbevitelre a szervezet különböző panaszok fellépésével reagál. A fokozott hajhullás, de a rosszul gyógyuló sebek is lehetnek jelek. Halmozottan fordulhatnak elő fertőzések és gyulladások. Általában különféle bőrproblémákért tehető felelőssé a cinkhiány, de depresszív hangulatoknál is szóba kerülhet, valamint ugyanez érvényes az akaratlan súlycsökkenésre. Ha ezek közül valamelyik tünet fellép, esetleg több is, valószínűleg a szervezetben kialakult cinkhiány lesz az ok.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A cinkhiány célzott kezelése

Cink elsősorban a halban, húsban és a tejtermékekben található. A legmagasabb cinkarány a belsőségekre jellemző. Ezek bevonásával a kiegyensúlyozott táplálkozás az ember cinkszükségletét alapvetően fedezi. Azonban ez nem mindig lehetséges. Stresszes szituációkban, vagy amikor diétát folytatunk, hasznos lehet a szervezetbe táplálékkiegészítő formájában cinket juttatni. Az idősebbek, valamint a vegetáriánusok is ezen a módon kerülhetik el a cinkhiányt, mivel sem a gyümölcsben, sem a zöldségben nincs jelen magas arányban ez a létfontosságú nyomelem. Jóllehet a gabonák és a hüvelyesek elfogadható cinkmennyiséggel rendelkeznek, a nehéz oldhatósága miatt ennek csak kis részét képes hasznosítani a szervezet.

  1. Pingback: Milyen vitaminok és ásványi anyagok fontosak a kismamáknak? | Gyógyszer Nélkül

  2. Pingback: Mit tehetünk hajhullás ellen? | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük