fbpx

Egészséges táplálkozás mellett nem kell számolnunk foszforhiánnyal

Kék-fehér kockás abroszon egy pohár tek, mellette kistányéron darabolt és reszelt sajtok.

A foszfor az emberi szervezetben elsősorban a csontok szövetében tárolódik. Itt a kalciummal együtt ellenállóképes és kemény csontokat, fogakat alkot. Az emberi szervezetben összesen mintegy 700 gramm van az elemből, ebből kb. 80 gramm a testi szövetekben és 15 gramm a vérben található. A foszfor elegendő bevitelére szükség van az egészséges élethez.

A foszfor funkciója az emberi szervezetben

A foszfort sok élelmiszer tartalmazza, például a tej. Az emberi szervezetben azonban a foszfor csupán foszfát formájában található meg. Elsősorban a fogakban és a csontokban tárolódik. Egészséges táplálkozással könnyen fedezhető a napi szükségletünk ebből az ásványi anyagból. Nagyon ritkán következik be hiány a táplálkozás miatt. Betegségek azonban kiválthatnak foszfáthiányt, ide tartoznak például a vesefunkció-zavarok. Az elem túladagolása szinte lehetetlen, amennyiben nem szedünk kontrollálatlan mennyiségben étrendkiegészítőket. A foszfát a csontok és fogak építőelemeként szolgál. A kalciummal együtt hidroxiapatit formájában épül be, és gondoskodik arról, hogy a fogak és a csontok megfelelően kemények és ellenállóképesek legyenek. A foszfornak és a foszfátnak még sok más fontos funkciója is van az emberi szervezetben, például közreműködnek a testi sejtek kommunikációjában. Ezen kívül jelentős feladataik vannak az energia-anyagcserével kapcsolatban, az emberi örökítőanyag részeként, a vér sav-bázis háztartásának egyensúlyával, valamint a hormonok hatásmódjával kapcsolatban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Foszfortartalmú élelmiszerek

A szükségletet rendszerint fedezi az egészséges táplálkozás. Bizonyos körülmények (pl. alkoholizmus, mesterséges táplálás, vesefunkció-zavarok) megléte esetén azonban előfordulhat, hogy a táplálékkal felvett mennyiség nem elegendő. Megfelelő készítményekkel a hiány kiegyenlíthető. Ha lehetséges, természetesen tudatosan forduljunk a foszfortartalmú élelmiszerekhez. Ide tartozik a tej, a hús, a hal, a hüvelyesek, az aszalt gyümölcsök, a diófélék, a kakaótartalmú élelmiszerek. Viszonylag nagy mennyiségű foszfort tartalmaz a kemény sajt: 100 gramm sajtban 840 mg található az ásványi anyagból. A bab is meglehetősen gazdag foszforban: 420 mg rejlik 100 gramm hüvelyesben. Szabályként elmondható, hogy a fehérjében gazdag élelmiszerek sok foszfort is tartalmaznak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a foszforhiány viszonylag ritka.

  1. Pingback: Diindolil-metán – a természet csodája? | Gyógyszer Nélkül

  2. Pingback: Kalcium – mindig figyeljünk a helyes arányokra! | Gyógyszer Nélkül

  3. Pingback: Természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában | Gyógyszer Nélkül

  4. Pingback: Cinkhiány – okok, tünetek, megelőzés | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.