Vöröshagyma, lila hagyma, fehér hagyma és újhagyma egymás mellett.

Még mindig tél van, sok ember viszont már a tavaszi langyos fuvallatokról és a természet megújulásáról álmodozik. A változatos és vitamindús étkezés egyre kevésbé megoldható, sok téli étel unalmassá is válhat ez idő alatt. A hagymafélék az összes évszakban végigkísérik a konyhai tevékenységet, sok háztartásban azonban csak a legismertebb fajtáját, a vöröshagymát találjuk meg. Vegyük most sorra, hogy milyen gazdag és egészséges is a hagymák világa.

Az amarilliszfélék családjának alcsaládjába tartoznak a fogyasztásra használt hagymafélék. A legelterjedtebb hagymafajta a vöröshagyma (Allium cepa), hozzá tartozik rendszertanilag a fehér és a lila hagyma is. A főzéshez leginkább a hagyományos vöröshagymát használjuk, a gyerekek számára inkább  a fehér hagymát ajánlják enyhébb íze és illata miatt. A lila hagyma különleges aromája miatt a saláták, szendvicsek egészséges fűszerezője. Bár a hagymák nagy részét általában ízfokozóként, fűszerként használjuk, érdemes tudatosítani gyógyhatásukat is.

A vöröshagyma erős antimikrobiális hatással bír, a vírusoktól és baktériumoktól megtisztítja a szervezetet és a levegőt. Járványok idején, illetve betegség esetén érdemes a lakásban tartani 1-2 fejet kettévágva. Ha influenza gyötör, éjjelre tegyünk belőle az ágyunk mellé, illetve fogyasszuk nyersen. Nagyon hatékony ilyenkor a hagymapakolás is. A megdarált vagy centrifugázott hagyma levével itassunk át egy rongyot, majd kenjük át a testet valamilyen zsiradékkal (például kókusz- vagy sheavajjal). Erre kerüljön a hagymás pakolás, ami így nem fogja marni a bőrt. Aludjunk a pakolással együtt, szükség esetén ismételjük meg a következő este is. A köhögést, hurutot bámulatos módon elmulasztja. A hagymatea szintén hatékony gyógyír, használjuk hozzá a héjat és a húsos testet egyaránt.

A mogyoróhagyma vagy salotta enyhébb, kifinomultabb ízvilága miatt a francia konyha nagy kedvence. Több fajtája létezik, általában cikkekre oszlik a hagymatest a burkon belül.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A póréhagyma a téli levesek fontos alapanyaga. Ízvilága jellegzetes a benne található kénvegyületek miatt. Már az asszírok és az egyiptomiak is nagy becsben tartották. Levelei – a fokhagymához hasonlóan – nem kör keresztmetszetűek, hanem laposak. Igen magas a rosttartalma, emellett sok A-provitamin, C- és E-vitamin található benne. A többi hagymaféléhez hasonlóan remek antioxidáns.

A fokhagyma ősi gyógy- és fűszernövény, a legintenzívebb antibakteriális, vírus- és gombaölő hatás ennek a hagymafélének tulajdonítható. Erős csípős ízét az allicinnek köszönheti. Az érrendszer tisztítására, karbantartására rendszeresen ajánlott fogyasztani, jótékony hatását nyersen fejti ki. Az  intenzív szag fahéj rágcsálásával mérsékelhető.

A fokhagyma mellett a másik intenzíven gyógyító hagymaféle a medvehagyma. Szinte kisöpri a méreganyagokat a szervezetből. Friss, finom zamatát, erős gyógyerejét sajnos csak tavasszal élvezhetjük, a tartósítási eljárásokkal csökken az ereje. Ha tavaszi tisztítókúrába kezdünk, ne feledkezzünk meg a medvehagymáról. Hatékonyan tisztítja a májat, a beleket és az érrendszert. Vitamintartalma sem elhanyagolható. Nem csoda, hogy a nevéhez fűződő népi hagyomány szerint tavasszal a barlangjából előbújó medve ezt a növényt keresi, hogy kitisztítsa testéből a téli álom alatt lerakódott salakanyagokat. Ha magunk szedjük a medvehagymát, akkor a mozgás és a friss levegő is hozzásegít a tisztuláshoz.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*