fbpx

D-vitaminra mindenkinek szüksége van

D-vitamint tartalmazó élelmiszerek, tej, hús, hal, gomba, citrom.

Az egyik legfontosabb vitamin az életünkben a D-vitamin, hiszen nagyon sokféle élettani folyamat zavartalan működését és testi funkció fenntartását segíti elő. A világon emberek milliói szenvednek D-vitamin-hiányban, így nagy valószínűség szerint ők májproblémákkal is küszködhetnek, hiszen ennek a vitaminnak az alacsony szintje hozzájárulhat a máj megbetegedéséhez.

Milyen betegségeket generál a D-vitamin hiánya?

A D-vitamin hiánya sokféle egészségügyi gond okozója lehet, fennáll például a szívbetegségek, a rákos megbetegedések, de akár a csonttörések fokozott kockázata is.

A májcirrózis gyakorisága is nagyobb, ha valaki D-vitamin-hiánnyal küzd. A májcirrózis a máj hegedését és diszfunkcionális működését okozza. Ennek a betegségnek a hátterében vagy a méreganyagok felhalmozódása, vagy a túlzott mértékű alkoholfogyasztás állhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kik vannak leginkább kitéve a D-vitamin-hiánynak?

A D-vitamint napfényvitaminnak is szokták nevezni, hiszen nyáron napfény hatására termelődik leginkább az emberi szervezetben. Azok az emberek, akik olyan területeken élnek, ahol csak keveset süt a nap, nagy valószínűséggel D-vitamin-hiányban szenvednek.

Azok a személyek pedig, akik nem fogyasztanak elegendő halat, illetve tejet és tejtermékeket, szintén ki vannak téve a D-vitamin-hiánynak. A gombafélék is tartalmazzák ezt a vitamint, így érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe.

Milyen jelei vannak a D-vitamin hiányának?

Az immunrendszer egyik serkentője a D-vitamin, vagyis hatására jelentősen fokozódnak az immunfunkciók. Amennyiben valakinek olyan bőrsérülései vannak, amelyek csak nehezen gyógyulnak, felmerülhet az immunrendszer nem megfelelő működése. A D-vitamin ugyanis fokozza az immunrendszer működését, és segítséget nyújthat nemcsak a fertőzések elleni védelemben, hanem a leküzdésükben is.

Előfordul, hogy az idősebb személyek mély letargiába, depresszióba, szorongásba esnek, azonban ez nem feltétlenül életkori sajátosság, mivel sok esetben a D-vitamin hiánya áll a háttérben. Hasonlóképpen az alacsonyabb D-vitamin-szint megmagyarázhatatlan fáradtság, fájdalom és még az izomgörcsök kialakulásáért is felelőssé tehető.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük