fbpx

Egészséges immunrendszer néhány egyszerű lépésben – 2. rész

Idős nő és férfi ülve kézi súlyzókkal edzenek.

Az előző cikkben azokról a tápanyagokról és egészségügyi szokásokról ejtettünk szót, amelyek maximálisan hozzájárulnak az immunrendszer megerősítéséhez. Most folytatjuk a sort és további olyan tápanyagokat és hasznos tanácsokat osztunk meg az olvasókkal, amelyek nagyon lényegesek, hogy megerősítsük szervezetünk védelmi vonalát. És amelyre nem csak a téli hónapokban van szükség.

Az immunrendszer megerősítéséhez kordában kell tartanunk a stresszt. A hosszú távon fennálló stressz krónikusan megemeli a kortizolhormon szintjét. Ha a kortizol szintje folyamatosan magas, akkor ez az immunrendszer egészségét veszélyezteti, így képtelen lesz bennünket megvédeni mind a betegségektől, mind pedig a fertőzésektől.

A szervezet nemcsak gyógyul, hanem regenerálódik is alvás közben, és az alvás biztosítja az egészséges immunválaszt is. Alvás közben ugyanis a szervezet kulcsfontosságú immunsejteket termel. Többek között ide tartoznak a fehérvérsejtek, a T-sejtek. Az alváshiány megemeli a kortizolszintet és ez nagyon nem tesz jót az immunrendszer működésének.

A rendszeres testmozgás csökkenti a krónikus betegségek, például az elhízás, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát, illetve a vírusos és bakteriális fertőzések esélyét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A testmozgás lehetővé teszi az endorfinhormonok felszabadulását, amely hormonok pedig aktívan részt vesznek a stressz oldásában, kezelésében. A nagyon intenzív edzések azonban elnyomhatják az immunrendszert, így a szervezet hajlamosabb lesz a betegségekre és a fertőzésekre. A rendszeres edzés jót tesz a hangulatnak, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a gyulladást és megtámogatja az immunrendszer működését és egészségét.

A dohányzás szintén negatívan hat az egészségre, magától értetődően az immunrendszer egészségére is. Voltaképpen az dohányfüstöt méregnek is tekinthetjük. A cigarettafüstben olyan vegyi anyagok találhatók, amelyek megzavarják az immunsejtek működését, illetve a citokineket, a T-sejteket, azok működését veszélyeztetik.

A dohányzás jelentősen rontja a különféle fertőzésekből és betegségekből való felépülést. A tüdőgyulladás, az influenza és a megfázás is jóval nagyobb veszélyt jelenthet, ha valaki dohányzik. Legalább a betegségek, fertőzések idején ne dohányozzunk, de a legjobb az, ha egyáltalán nem is élünk ezzel a káros szenvedéllyel.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Szerintem fontos, hogy ne becsüljük túl immunrendszerünket. Ha már egy fertőzéssel elfoglaltuk, esélyt adtunk a másiknak. Így folytatódik a vírusos influenza szerűség egy baktériumos szakasszal. Bizony, a tömegközlekedésben akkor is érdemes a maszkot viselni, ha már nem kötelező.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük