fbpx

Ekcéma és a bél egészsége. Van összefüggés?

Egy kislány padon ülve ekcémás kezét keni kenőccsel.

Az ekcémát tekinthetjük egy autoimmun válasznak is. Voltaképpen egy bőrbetegség, amelynek nagyon sok kellemetlen tünete van. Többek között ilyen a viszkető bőr, de kialakulhat vörös, pikkelyes, száraz és hólyagos bőr is.

Néha irritáló anyagok okozhatják az ekcéma kialakulását és fellángolását. Ilyen lehet a szappan, a peszticidek vagy egyes kozmetikumok. A tünetek a test különböző részein jelenhetnek meg, nem feltétlenül ott alakulnak ki a kis hólyagok, ahol a test érintkezik az irritatív anyaggal.

Az ekcéma általában gyermekkorban jelentkezik először, de természetesen felnőttkorban is előfordulhat. Kialakulásában sok minden szerepet játszhat, legfőképpen a bél egészségi állapotára kell fókuszálnunk, mivel a kutatások azt bizonyítják, hogy az ekcéma és a bélrendszer működése között szoros összefüggés van.

Az ekcéma ellen vannak gyógyszerek, amelyek szabályozzák ugyan a gyulladást, de egyúttal elnyomják az immunrendszert. Lehet, hogy ezek a gyógyszerek csökkentik a tüneteket, de a kiváltó okokkal nem foglalkoznak és nem kezelik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A bél egészsége az erős immunrendszer alapja. Az emésztőrendszer kiemelkedő szerepet játszik a hangulat és az energiaszint fenntartásában. Abban az esetben, ha egészséges, felszívja a tápanyagokat, ezzel is fenntartva és biztosítva a jó egészséget. De ha gondok vannak a működésével, akkor nemcsak emésztési problémákat okozhat, hanem bőrbetegségek, rossz immunitás és allergia is kialakulhat.

Az elfogyasztott táplálékok nagyban meghatározzák, hogy milyen lesz az emésztésünk, és mennyire lesz egyensúlyban a bélflóránk. Egyes élelmiszerek – különösen a cukor – felboríthatja ezt a kényes egyensúlyt, ami negatívan hat az immunrendszer működésére is.

A bélflóránk egyensúlyára kell törekednünk, ezt azonban csak akkor érhetjük el, ha elegendő probiotikumot és prebiotikumot fogyasztunk. Ha allergiásak vagyunk valamilyen táplálékra – legyen szó gluténről, tejről vagy bármi más táplálékról -, jobb ha nem fogyasztjuk, mert ezek is károsíthatják a bélrendszert és okai lehetnek a bőrbetegségek kialakulásának és az újbóli fellángolásuknak.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük