Erdei gyömbérgyökér (Geum urbanum) sárga virágai.

Az erdei gyömbérgyökér (Geum urbanum) egy nagyon hasznos és kellemes ízű gyógynövény, amely nemcsak Európában, hanem Ázsiában is igen nagy közkedveltségnek örvend. A középkorban áldott növényként emlegették, mivel nagyon sokféle betegséget orvosoltak a segítségével, és úgy vélték, hogy mindenféle veszélyt és gonosz teremtményt képes távol tartani. Valóban nagyon jellegzetes, aromás illata van, de nincs rokonságban a sokak által ismert gyömbérrel.

Az erdei gyömbérgyökér, a rózsafélék családjába tartozó évelő akár az egyméteres magasságot is elérő, májustól egészen októberig virágzó növény. Erdei utak menték és erdőkben fordul elő a leggyakrabban. Egyéb elnevezései: hólyagfű, nyúlláb, ciklász, erdei szegfű, Szent Benedek füve, szegfűszagú-gyökerű fű, nyúlszemfű, vadszegfű, szegfűszagú gerely és gyömbérajak.

A gyógynövény sok hatóanyagot tartalmaz, vagyis cseranyagokat, glikozidokat és illóolajat. Cseranyagtartalma miatt fogyaszthatjuk emésztési panaszokra, étvágytalanságra, de hasmenés esetén is bátran fordulhatunk ehhez a növényhez. A gyógynövényt bevethetjük száj-, torok- és fogínygyulladáskor. Ebben az esetben elegendő a gyógynövényből készült főzettel gargalizálni, öblögetni. Az öblögetés afták és gégegyulladás esetén is hatásos.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövényből készült főzetet az emésztőszervek megbetegedései esetén is lehet alkalmazni. Régebben kígyómarásra és lázcsillapításra gyakran fordultak az erdei gyömbérgyökérhez. Belsőleg hasznát vehetjük még hurutok, megfázás és hasmenés esetén. Külsőleg pedig borogatást készíthetünk belőle, ily módon orvosolhatjuk házi módszerrel például a bőrkiütéseket, de visszeret, aranyeret és sebeket is kezelhetünk borogatással.

Hogyan készíthetünk belőle teát? Forrázzon le egy evőkanálnyi gyömbérgyökeret, majd hagyja állni egy negyedórán keresztül. Szűrje le, és étkezések között fogyasszon a gyömbérfőzetből egy-egy csészényit. Azonban túlzásba nem szabad vinni ennek a teának a fogyasztását.

A gyógynövény leveleiből salátát is készíthetünk, de a leveleket meg is lehet főzni, amelyet aztán köretként is fogyaszthatunk. A növény gyökerét borban is be lehet áztatni némi citrom- vagy narancshéjjal, így egy remek, téli itókát is készíthetünk.

Az erdei gyömbérgyökérnek olyan illata van, mint a szegfűszegnek, így ebből rakhatunk a ruhásszekrényünkbe, ily módon távol tarthatjuk a molyokat.

Az erdei gyömbérgyökér sokféle teakeverék összetevőjeként szerepel. Gyakran használják likőrök készítésére, ízesítésére, illetve szegfűszeg pótlására.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*