fbpx

Erdei madársóska, a C-vitamin-bomba

Erdei madársóska (Oxalis acetosella) virágai.

A sóskát a legtöbb ember ismeri és kedveli. Jól is tesszük, ha sokat fogyasztunk belőle, hiszen értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal van teli és rendkívül egészséges. Az erdei madársóskáról (Oxalis acetosella) azt kell megjegyeznünk, hogy egészséges ugyan, de sokat nem lehet belőle fogyasztani az oxálsavtartalma miatt, illetve virágzáskor kerülnünk kell a fogyasztását, hiszen ilyenkor mérgező hatásokkal rendelkezik. Viszont virágzás előtt néhány levéllel megízesíthetjük az ehető növényekből készült tavaszi salátánkat, hiszen egy meglehetősen érdekes ízvilággal rendelkező növényről van szó. Népiesen nevezik még allelujafűnek, apró fecskeherének, háromlevelűfűnek, heresóskának, kakukk kenyerének, kakukklóherének, lóheresóskának, madársásdinak, nyúlkenyérnek, nyúlsóskának és sósdinak.

Az erdei madársóskával legfőképpen lomberdőkben találkozhatunk. Könnyedén felismerhetjük, hiszen levelei a lóhere leveleire hasonlítanak, amelyeket ha napfény ér, akkor lekonyulnak és a hármasan ülő levelek összecsukódnak. A növénynek fehér, bíbor erekkel átszőtt sziromlevelei vannak. A növény áprilisban és májusban virágzik. Ez a gyógynövény vízhajtó, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik.

A népi gyógyászat szerint a madársóska nagyon hatásos skorbut ellen és a különféle bőrbetegségeket is gyógyítja. De életmentő növénynek is tartották, például azokat az embereket, akik arzénmérgezésben szenvedtek, ezzel a növénnyel kúrálták.

A levelek sok-sok C-vitamint tartalmaznak, amelyek frissítenek és vízhajtó hatással rendelkeznek. A levelek eredményesen csökkentik a gyomorégést. Mivel oxálsavat és kálium-oxalátot is tartalmaz, így fogyasztását nem javasolják reumás és vesekőre hajlamos betegeknek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az erdei madársóska nemcsak gyógyításra, hanem étkezési célokra is felhasználható. A levelek enyhén savanykásak, de kitűnően oltják a szomjat. A levelekből készíthetünk salátákat, mártásokat, leveseket. Érdemes főzés során más, semleges ízű növényekkel, zöldségekkel keverni, mivel a madársóskának eleve erős, savanyú ízvilága van.

A levelekből készült főzet kitűnő szájöblítő is lehet, hiszen a szájüregben lévő baktériumokat is hatékonyan képes elpusztítani. A főzetet lehet fogyasztani, ha emésztési zavaroktól, illetve ha székrekedéstől szenvedünk. A menstruációs zavarokra is hatásos.

Régebben a levelek magas oxálsavtartalma miatt cserzőanyagnak használták, de tintát is készítettek belőle.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük