fbpx

Érdekes tények a testünkről

Egy világos kék háttér előtt imitált emberi test színes izomzattal, fehér körökkel körbevéve.

Sokan sok mindent nem tudnak a testükről. Nagyon érdekes tényeket ismerhet meg az emberi testtel kapcsolatban, ha elolvassa ezt a cikket.

Talán nincs is még egy olyan szervünk, mint a nyelvünk. A nyelvben lévő izmok dolgoznak a legkeményebben, hiszen nagyon sok feladatot látnak el a nap folyamán. Segítenek a rágásban, a beszédben, éjszaka pedig a nyál mozgatásával lehetővé teszik, hogy ne száradjon ki a torkunk.

Nagy különbség van a vastagbél és a vékonybél között. Nemcsak a munkájuk, a feladatuk más és más, hanem a hosszuk és a méretük is. A vastagbél sokkal rövidebb, mint a vékonybél. Míg az előbbi körülbelül 5 méter hosszú, az utóbbi akár 25 méter is lehet.

Sokan szeretnek csókolózni, pedig a szájüregünkben tanyázik a legtöbb baktérium. Annak ellenére, hogy rendszeresen iszunk folyadékot és használunk fogselymet, illetve más fogápolási termékeket, jó, ha tudjuk, hogy a szájüregünk soha nem marad igazán tiszta.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Azt tudta, hogy az arcunkon élősködők is élhetnek? Ezek atkák, melyek nagyon szívesen élnek az emberi bőrön, a hajtövekben és a szemöldökben. Sőt mi több, ott szaporodnak és sokasodnak is. Míg egyeseknél nem okoznak gondot, másoknál bőrbetegségeket és szemproblémákat válthatnak ki.

Bőrsejtjeink folyamatosan cserélődnek, megújulnak. Azt tudta, hogy az otthoni por mintegy 70 százaléka az elhalt hámsejtekből tevődik össze? Évente akár több dekagrammnyi bőrréteg, elhalt sejt is a légterünkbe kerülhet.

A vizelet sokat elárul az egészségi állapotunkról. Ha sötétebb a színe, bizonyára nem fogyasztottunk elegendő folyadékot a nap folyamán. Ha céklát eszünk és másnap pirosas színű a vizeletünk, ne ijedjünk meg, ez a hatás az elfogyasztott zöldségnek köszönhető. Mint ahogyan az is, ha kissé kellemetlen a vizeletünk szaga, lehet, hogy egy finom spárgából készült étel ettünk előtte.

A köldök színe is jelent valamit. Minél sötétebb, annál nagyobb az esélye annak, hogy baktériumok élnek benne. A köldök is olyan, mint a szájüreg, ugyanis mindkettő a baktériumok kedvenc helye.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük