fbpx

Érvédelem olívaolajjal

Az érszűkületet okozó magas koleszterinszintre legjobb választás az olívaolaj. Elsősorban a bőségesen tartalmazott egyszerű telítetlen zsírsavak képesek hatékonyan csökkenteni a koleszterint. Más növényi olajokkal ellentétben az olívaolaj fenolos komponenseket és más másodlagos növényi anyagokat tartalmaz, amelyek az olívaolaj egyedülálló ízéért és illatáért felelősek. Ezeknek a vegyületeknek pozitív hatásuk van az egészségre.

Egészségvédő oleuropein

Ezeknek az egészségvédő anyagoknak az egyike az oleuropein fenol, amelynek erős antioxidatív hatása van, és véd a szívinfarktustól. Egy kilogramm extra szűz olívaolaj 50-800 mg fenolos anyagot tartalmaz, amelyek a hatásukban kölcsönösen támogatják egymást. Az oleuropein és más kísérő anyagok azonban csak a szűz olívaolajban találhatók meg, a finomított termékekben nem.

De akármilyen egészséges az olívaolaj, mégse építsük be más kísérőanyagok nélkül a normál táplálkozásba. Képtelenség az olyan ajánlás, miszerint naponta egy evőkanállal önmagában nyeljünk le. Ha zsírról van szó, mindig a minimális mennyiségre kell törekedni, mert ebből minden adag egy kalóriabomba. Táplálkozási szakértők ezért azt tanácsolják, hogy az olívaolajat más zsírok helyett alkalmazzuk, például sütési zsírként vagy salátaolajként.

Antioxidánsok a szabad gyökök ellen

Az antioxidánsok védenek az agresszív szabad gyökök által okozott károsodásoktól, az oxidatív stressztől. Az oxidatív stressz döntő mértékben hozzájárul a szívkoszorúér-betegség kialakulásához, mivel károsítja az ereket, és módosítja az LDL-részecskéket. Főleg ez az oxidált LDL-koleszterin áll gyanú alatt, hogy érelmeszesedést és érszűkületet vált ki. Az oleuropein a vizsgálatok szerint védi az LDL-koleszterint az oxidációtól. Ezen kívül az oleuropein gátolja a gyulladásos anyagok és a vérrögök képződését.

A polifenolok fontos komponensei a növénynek, és védik azt a környezeti stressztől. Elsősorban azokban a növényekben találhatók meg, amelyek erős terheléseknek vannak kitéve, pl. a napfény által. Magas fenoltartalma révén az olívaolaj sokkal stabilabb az oxidáció ellen, mint más olajok, ajánlatos tehát beépíteni az étrendbe érszűkület ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük