fbpx

Észak-amerikai golgotavirág: nyugtat, altat és ellazít

A csodaszép golgotavirág (Passiflora incarnata) közeli fotója.

A golgotavirág (Passiflora incarnata) a golgotavirág-félék nagy családját gazdagítja. Ez az Amerika trópusi vidékein és Mexikóban honos növény májusban és júniusban virágzik. A golgotavirág virága Krisztus szenvedését jelképezi, pontosabban a keresztre feszítésének mozzanatait vélték rajta felfedezni. A jezsuita misszionáriusok szerint a háromágú bibe a három szeget, a fonalas virágkorona a töviskoszorút, az öt porzó az öt sebhelyet, a csavarodó indák pedig az ostort és a lándzsát jelképezik. A virág 5 csészéje és 5 szirma a 10 hűséges apostolt, nyélszerű magháza az utolsó vacsora kelyhét, míg a fehér szirmok a Megváltó ártatlanságát és tisztaságát szimbolizálják.

Az észak-amerikai golgotavirágot nevezik még májusialmának és passióvirágnak is. Közép- és Dél-Amerikában az aztékok legfőképpen álmatlanság esetén és az idegesség elűzésére alkalmazták. A gyógynövény legfontosabb hatóanyagai az alkaloidok és a flavonoidok. Ezeken kívül megtalálható még benne a béta-karotin, a cink, a foszfor, a kalcium, a kálium, a magnézium, a mangán, a nátrium, a szelén, a vas, a B1-, B2-és a B3-vitamin is. A növény egy kitűnő antidepresszáns, amely nemcsak a szorongást és a nyugtalanságot csökkenti eredményesen, de idegi eredetű emésztési zavarok esetén is alkalmazható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Gyógyító célokra a növény föld feletti részeit lehetséges felhasználni. Elsősorban nyugtató hatású teát készítenek belőle, amely hatékonyan oldja a szorongást, csökkenti az idegi eredetű feszültséget és megkönnyíti az elalvást az alvászavarokban szenvedők számára. A golgotavirágot más gyógynövényekkel is lehet keverni az eredményesebb hatás elérésére érdekében. Ez a gyógynövény lehet a citromfű, a komló, a macskagyökér vagy éppen az orbáncfű. A golgotavirág nyugtató hatását a benne lévő flavonoidoknak köszönheti.

A golgotavirág fájdalomcsillapító hatásokkal is rendelkezik. Külsőleg is fel lehet használni, mégpedig égési sérülésekre, bőrgyulladás csökkentésére.

Hogyan készíthetünk ebből a gyógynövényből főzetet? Forraljon fel egy csésze vizet, majd öntse le forró vízzel a körülbelül 2,5 gramm mennyiségű gyógynövényt. Hagyja 10-15 percig ázni, majd szűrje le és már fogyaszthatja is. Napi három csészével is elfogyaszthat belőle. Kismamáknak és szoptató anyáknak tilos a fogyasztása.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük