fbpx

Fáradtságunk okai

Egy fiatal nő az irodában laptoppal dolgozik, kezével a fáradt fejét tartja, miközben megpihen.

Nemcsak télen, hanem tavasszal, ősszel és még nyáron is érezhetjük fáradtnak, nyúzottnak magunkat. A fáradtságnak valójában nincs sok köze az évszakokhoz, sokkal inkább az életvitelünkhöz, az életmódunkhoz és a táplálkozásunkhoz. Az emberek gyakran fogyasztanak kávét amikor fáradtak. A kávé koffeint tartalmaz, ami felpörget ugyan egy időre, de a túl sok koffein stresszhormonokat szabadít fel a szervezetünkben és ettől csak még fáradtabbak és kimerültebbek leszünk. A fáradtságnak nagyon sok oka lehet még, cikkünkben most ezeket soroljuk fel.

Sokan a cukros ételeket és a magas glikémiás indexű táplálékokat részesítik előnyben amikor fáradtak, pedig ezek az ételek ingadozó vércukorszintet okoznak, ami szintén negatívan hat, hiszen ezektől is csak egyre nyúzottabbnak érezhetik magukat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az egyik ok amiért gyakran érezzük magunkat fáradtak, hogy nem iszunk eleget, azaz dehidratáltak vagyunk. Az emberi szervezet nagy százalékát alkotja víz, így amikor szomjasak vagyunk, valójában jelez a szervezetünk, hogy valami nem működik megfelelően odabent, hiszen a víz számos testi funkció normális működéséhez elengedhetetlen.

A nem megfelelő alvás és az alváshiány is oka lehet a fáradtság kialakulásának. Egy egészséges felnőtt napi alvásszükséglete 7-8 óra. Éjjel regenerálódik a testünk, de ha nem alszunk eleget, akkor másnap fáradtnak és elgyötörtnek érezhetjük magunkat.

A túl sok koffein, a gyógyszerek, az alkohol és a késő esti vacsora is oka lehet az álmatlanságnak, és annak, hogy nem alszunk elég mélyen és eleget, így ezekre mindenképpen ügyeljünk, ha másnap nem szeretnénk fáradtan és kimerülten ébredni.

Fáradtságot az is okozhat, ha vitamin- vagy ásványianyag-hiányban szenvedünk. A leggyakrabban a B12-vitaminból van kevés, míg ásványi anyagok közül a vashiány okozhat problémákat. Egy laborvizsgálat könnyedén kiderítheti, hogy ennek a vitaminnak és ásványi anyagnak az alacsony szintje okozza-e a fáradtságunkat vagy valami egészen más áll a háttérben.

A szervezetünknek energiára és „üzemanyagra” van szüksége. Ezt az egészséges táplálékokkal biztosíthatjuk számára. A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend nemcsak egészségessé varázsol bennünket, de a szűnni nem akaró fáradtságunkat is segíti megszüntetni.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.