fbpx

Gyógynövények és vitaminok hátfájásra

Ördögkarom, Harpagophytum procumbens.

A hátfájás nagyon megkeserítheti az ember életét, hiszen ez jelentősen lecsökkenti nemcsak a kedvünket, hanem a teljesítményünket is. idősebb korban is gyakran jelentkezik hátfájás. Érdemes minél többet mozogni és a hát izmait is megerősíteni, hiszen sokszor csak annyi a gond, hogy az izmok nem elég erősek, márpedig minél tovább maradunk izmosak, annál később jelentkeznek a fájdalmak.

Természetesen egyes vitaminok és gyógynövények is segíthetnek a fájdalom csillapításában. Az egyik ilyen gyógynövény az ördögkarom, amely egy keserű ízű, afrikai gyógynövény, amelyet legfőképpen a gyulladás csökkentésére lehet használni. Az ördögkaromról bebizonyosodott, hogy remekül képes csillapítani a hátfájást, hiszen ha csökken a gyulladás, a fájdalom is jelentősen enyhül.

Az erős paprika is sokat segíthet. Fájdalomcsillapító hatását a benne lévő kapszaicinnek köszönheti. Emellett gyulladást is csökkent, így egyszerre két hatását is élvezheti az a személy, aki hátfájással küzd.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kor előrehaladtával egyre kevesebb a szervezetben a B12-vitamin. Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akik krónikus hátfájdalommal küszködtek. A csoport egyik fele B12-vitamin-kiegészítést, míg a másik fele csupán placebót kapott. A vizsgálat 6 hétig tartott. A kontrollcsoportban kevesebben éreztek fájdalmat a hátukban a B12-vitaminnak köszönhetően, míg a placebocsoport tagjai továbbra is hátfájdalommal küzdöttek.

A hátfájdalmát a D-vitamin hiánya is okozhatja. Ha gyakran fáj a háta, érdemes megnézetni a D-vitamin-szintet a szervezetében. Nyáron napfény hatására termelődik ez a vitamin a szervezetünkben, télen azonban pótolnunk szükséges azt, mégpedig tej és tejtermékek rendszeres fogyasztásával. Azonban sok esetben ez is kevés lehet, így mindenképpen érdemes a kezelőorvosával konzultálnia, amennyiben hiányt szenved ebből a vitaminból.

A hátfájást gyulladás is okozhatja. Fogyasszon omega-3 zsírsavban gazdag táplálékokat, mert ezek enyhítik a gyulladást, így pedig a fájdalom is jelentősen lecsökken. Omega-3 zsírsavban gazdag táplálékok legfőképpen az olajos halak.

A kurkuma is segíthet a hátfájás elleni küzdelemben, hiszen a benne lévő kurkumin vegyület gyulladásgátló hatással rendelkezik. Hosszú távú használata gyomorpanaszokat okozhat.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük