fbpx

Gyógynövényekkel a krónikus tüdőbetegség, a COPD ellen

Fiatal nő türkisz színű orvosi ruhában, fonendoszkópját mutatja, melyen dohányzás ellenes kép található.

A COPD egy krónikus tüdőbetegség, melynek kialakulásáért elsősorban a dohányzás tehető felelőssé. Minél korábban kerül diagnosztizálásra ez a betegség, annál hamarabb kezdődhet meg a kezelés és a tünetek enyhítése. Gyógyításról sajnos szó sincs, mivel ezt a betegséget nem lehet maradéktalanul gyógyítani, csakis a tünetek enyhítésére, a betegség lefolyásának lassítására van lehetőség.

A COPD, vagyis a krónikus obstruktív tüdőbetegség azért is nagyon veszélyes és kellemetlen betegség, mivel az érintettek sokat köhögnek, zihálva lélegeznek, légútjaik beszűkülnek és egyre nehezebben veszik a levegőt. Ez egy alattomos betegség, hiszen kezdetben nincsenek számottevő tünetek, majd jön a fizikai terheléskor tapasztalt nehézlégzés, amely később már nyugalmi állapotban is jelentkezik, akkor is, ha az illető semmilyen megterhelő tevékenységet nem végez, csak ül vagy éppen fekszik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mivel a dohányzás tehető leginkább felelőssé a betegség kialakulásában, így nagyon lényeges, hogy aki ebben a betegségben szenved, minél hamarabb hagyjon fel a dohányzással, mert a cigarettafüstben található anyagok még tovább rontják az állapotát. Viszont, ha abbahagyja a dohányzást, javulást is tapasztalhat.

A dohányzás mellőzése csak egy dolog, a másik nagyon fontos, hogy a beteg tornázzon, mozogjon, hiszen a rendszeres mozgás friss oxigént juttat a tüdejébe, nem beszélve arról, hogy növeli a tüdő kapacitását és jó hatással van a légzőizmokra is.

Néhány gyógynövény is segíthet az állapotromlás megelőzésében és a kellemetlen tünetek csillapításában. Az egyik ilyen gyógynövény a kurkuma. Fő hatóanyaga a kurkumin, amely antioxidáns, vírusellenes és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A kurkuma a légúti gyulladás kezelésében, a tünetek csökkentésében bizonyult nagyon hatásosnak.

A gyömbér jó hatással van a tüdő keringésére, csökkenti a gyulladást is, ezzel enyhítve a légutak és a tüdő irritációját, ami pedig megkönnyíti a légzést.

A borsmenta a légzőszervi izmok ellazítását is támogatja, amit a gyógynövény mentoltartalmának köszönhetünk. A borsmenta és a belőle nyert illóolaj nagyon hatásos még asztma, megfázás, hörghurut, illetve allergia esetén is.

  1. A COPD sajnos lassan nem “csak” kizárólag a dohányosok betegsége, hanem a környezetszennyezés is felelőssé tehető emiatt. Édesanyám soha nem dohányzott, viszont passzív elszenvedője volt, annak ellenére, hogy mindig egészségesen élt s él ma is. Mára már a legsúlyosabb kategóriába tartozik. 🙁

  2. Lantos Ferencné

    Szinte fájt a levegővétel és mikor olvastam a kurkoma gyuladást lehuző szerepéről elkezdtem inni feloldva a port és feloldódott a nyák és megszünt a fájás a levegővételel kapcsolatban ez kb 3 hetes tortura volt, de most már rendbe vagyok

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük