fbpx

Gyömbér alkalmazása artrózisnál

A gyömbér egy valóságos csodagumó. A gyömbér gyökerét nemcsak csípősen aromás fűszerként használják a konyhában, hanem egyre inkább gyógyászati célokra is alkalmazásra kerül. Mi teszi olyan egészségessé ezt a növényt, és hogyan alkalmazhatjuk artrózisnál, vagyis ízületi porckopásnál?

A természet csodagumója

Ha gyömbérről van szó, általában a növény gyökerét értjük alatta. Ezt nemcsak a konyhában használják fel, hanem egyre inkább felkelti az orvosok és kutatók érdeklődését is. Míg a gyömbért a hagyományos ázsiai gyógyászatban már mintegy három évezrede alkalmazzák hányinger, krónikus köhögés, gyomor-, bélpanaszok, migrén, valamint artritisz és artrózis ellen, a mi modern orvostudományunk csak most kezdte a hatását kutatni. A gyömbér gyógyászati hatásmódja számos illóolajára vezethető vissza. A benne található gingerolok például kémiai szerkezetükben és hatásukban az aszpirinre hasonlítanak.

A gyömbér képes enyhíteni az artrózis fájdalmait

Az artrózist porcleépülés kíséri. Ezt a porcleépülést az ízületben gyulladásos folyamatok gyorsítják. Ez az érintett ízület fájdalmához, duzzanatához és mozdulatlanságához vezet. A gyömbér segíthet a gyulladásos folyamatok és fájdalmak enyhítésében az ízületben, továbbá elnyomja a porc leépüléséért felelőssé tehető anyagot.

Egy 2001-ben végzett tanulmányban 250 páciensnek, akik átlagosan 7 éve szenvedtek ízületi porckopásban és különböző erősségű fájdalomban, naponta kétszer adagoltak gyömbért – nyers vagy hőkezelt formában – vagy placebót. Abban a csoportban, ahol gyömbért vettek magukhoz, hat hét múlva a betegek kétharmadánál a fájdalom és a gyulladásos jelenségek enyhülése volt megfigyelhető. Összességében elmondható, hogy a közepes mértékű fájdalomból alacsony fájdalomszint lett. Időközben több kettős vakvizsgálatot is végeztek, melyek mind alátámasztották, hogy a gyökér az ízületi porckopás tüneteit drasztikusan képes csökkenteni.

A gyömbér alkalmazása artrózisnál fájdalomcsillapításra

Ha profitálni szeretnénk a gyömbér fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatásából, a gyökér kis darabjait naponta többször és hosszabb időn át szedjük, hogy a hatását ki tudja fejteni. A hatás szempontjából mindegy, hogy a gyömbért nyersen vagy hőkezelten – például tea formájában – vesszük magunkhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük