C-vitamin felirat egy táblán, körülötte egész és félbevágott gyümölcsök és zöldségek, narancs, eper, kivi, citrom, grépfrút, paprika, spenót.

A C-vitaminról eddig sok csodás dolgot hallottunk, hiszen többek között felgyorsíthatja a sebgyógyulást, pozitívan hat a vérerek működésére és a fogíny erősítésében is aktívan részt vesz. A C-vitamin nagyon sokféle zöldségben és gyümölcsben megtalálható, így értelemszerűen minden egyes nap hozzájuthatunk, azonban mégis kevesen táplálkoznak úgy, hogy megfelelő mennyiségben legyen a szervezetükben, így nem meglepő, hogy sok ember szenved C-vitamin-hiányban. Ebben az esetben azonban számos egészségügyi probléma is létrejöhet, akár krónikus gyulladás, de szívbetegség, emésztőrendszeri rendellenesség és még kimerültség is kialakulhat.

A C-vitamin hiánya és a gyulladásos markerek

A vérben a C-reaktív fehérje magas szintje jelzi, ha gyulladás található a szervezetben. Ez egyben arra is utal, hogy kevés a szervezetben a C-vitamin, azaz nem megfelelő az érintett személy táplálkozása.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyulladás és ami mögötte van

Amikor gyulladás alakul ki a szervezetben, akkor testünk védekezik a behatoló kórokozókkal, fertőzésekkel szemben. Ez alapvetően elősegíti az öngyógyulást, ugyanis kismértékű gyulladás a szervezetben még semmilyen veszélyt, egészségügyi kockázatot nem jelent. A baj akkor kezdődik, amikor a CRP folyamatosan, hosszú időn keresztül magas értéket mutat, mert ez azt jelzi, hogy a gyulladás magas szintű, ami viszont már komoly betegségek kialakulásához is vezethet. Kutatások is igazolják, hogy a hosszú időn keresztül fennálló magas CRP-szint akár a szívrohamot és más szívbetegségeket is előre jelezheti, így ezt mindig nagyon komolyan kell venni.

A kónikus gyulladás nem csak szívbetegségeket okoz

Amikor krónikus gyulladás alakul ki a szervezetben, akkor nemcsak a szívroham és a szívbetegségek kockázata emelkedhet, hanem akár a rákos megbetegedéseké is.

A C-vitamin segíthet

Ha szeretnénk csökkenteni a gyulladást a szervezetünkben, akkor mindenképpen szükséges a C-vitamint pótolni. Ez a vitamin ugyanis nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem gyulladásgátló hatással is rendelkezik, mivel olyan antioxidáns vitaminról van szó, amely eredményesen harcol a szabad gyökökkel szemben is.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Jerola Vilmosné

    Minden reggel Ascorbic acid 100% fogyasztok az előirt adagolás szerint. Szerintem hatásos.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*